Szilárda
0 °C
6 °C

Nagy-Britanniát fenyegetik az északír radikálisok

2009.03.17. 06:21 Módosítva: 2009-03-17 06:22:33
A terrort felújító Folytonosság IRA háttérpártja szerint a brit kormánynak ki kéne vonulnia a tartományból.

Megfenyegette Nagy-Britanniát hétfőn egy északír radikális párt, amely közel áll a március 9-i craigavoni rendőrgyilkosságot elkövető terrorcsoporthoz, a Folytonosság IRA-hoz. Des Dalton, a Sinn Féin katolikus párt egyik szakadár csoportjának, a Republikánus Sinn Féinnek (RSF) az alelnöke a Channel Four brit tévéadónak nyilatkozva kijelentette: az észak-írországi probléma abban gyökeredzik, hogy Nagy-Britannia megszállva tartja a tartományt.

"A brit kormánynak meg kell értenie, hogy ha megszállva tart egy másik országot, akkor annak következményei vannak. Amíg ez az állapot fennáll, az ellenállás folytatódik" - válaszolta arra a kérdésre, hogy szerinte jogos-e támadásokat elkövetni Nagy-Britannia ellen.

Az RSF 1986-ban szakadt ki a legjelentősebb északír katolikus pártból, a Sinn Féinből. Tagadja, hogy lenne katonai szárnya.

Az északír rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vett két újabb gyanúsítottat a rendőrgyilkossággal kapcsolatban. Így már összesen hét embert vettek őrizetbe az ügyben.

A rendőrgyilkosság két nappal azután történt, hogy egy másik terrorszervezet, a Valódi Ír Köztársasági Hadsereg (Real IRA), az IRA szakadár, republikánus szárnya Belfasthoz szintén közel lelőtt két brit katonát.