Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Két évre az ellenzék vezére Madagaszkár elnöke

2009.03.18. 13:30
Bár Andry Rajoelina ellenzéki vezér kinevezése több ponton is sérti az ország alaptörvényét, a madagaszkári alkotmánybíróság mégis jóváhagyta a hadsereg rendeletét. A környék országai elégedetlenek a fejleményekkel.

Andry Rajoelina, az ellenzék eddigi vezetője tölti be a Madagaszkári Köztársaság elnöki posztját legfeljebb kétéves átmeneti időszakra, erősítette meg szerdán az Afrikától keletre fekvő szigetország legfelsőbb alkotmánybírósága.

Rádióüzenetben közzétett, egyhangú döntésével a taláros testület törvényessé nyilvánította azt a rendeletet, amelyet a hadsereg adott ki az előző nap lezajlott hatalomátvételről.

Pedig a 34 éves, egykor lemezlovasként dolgozó Rajoelina kinevezése több tekintetben is sérti a madagaszkári alkotmányt. Annak előírásai szerint ugyanis az elnök lemondása esetén a parlament felsőházi elnökének kell átvennie az államügyek irányítását a két hónapon belül megtartandó következő választásokig. Rajoelina emellett hat évvel fiatalabb az államfői poszt betöltéséhez megszabott életkornál is.

A 2002 óta hivatalban lévő Marc Ravalomanana elnök kedden mondott le tisztségéről, miután a hadsereg Rajoelina oldalára állt, pontot téve az államfő és ellenzéke között január vége óta tartó nyílt hatalmi harcra.

Rajoelina hatalomátvételét szerdán antidemokratikusnak nevezte és bírálta a régió államait tömörítő Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC). A szervezet soros elnöke, Kgalema Motlanthe dél-afrikai államfő hangsúlyozta, hogy nem fogják eltűrni az antidemokratikus antananarivói fejleményeket.

Miközben elődje ismeretlen helyre távozott, Rajoelina szerdán a főváros Antananarivo egyik főterén néhány ezer hívével együtt ünnepelt. "Végre fogjuk hajtani a visszatérést a normális élethez, a biztonsághoz és mindenekelőtt a nemzeti megbékéléshez, amely a demokrácia lényege" - mondta hívei előtt a politikus, aki a főpolgármesteri posztról való februári eltávolítása után hatalmi visszaéléssel vádolta meg Ravalomananát, és kormányellenes sztrájkokat, erőszakos tüntetéseket szervezett megdöntésére.