Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Választási PR-fogás volt a Sólyom-affér

2009.03.18. 15:20
Hiba volt, hogy Basesecu elnök választási célokra használta fel a külpolitikát, jelentette ki a volt román miniszterelnök. Nastase szerint a Sólyom-affér csak a magyar jobboldal malmára hajtja a vizet. Az Erdélyi Krónika pedig arról ír, hogy a magyar diplomácia már egy dörgedelmes hangú nyilatkozatot sem képes kiadni.

Traian Baesescu elnöknek nem szabadna választási célokra felhasználni a külpolitika terepét, jelentette ki Adrian Nastase volt román miniszterelnök. A szociáldemokrata politikus szerint ugyanis Basescu a Sólyom László hét végi látogatásával kapcsolatos feszültségkeltéssel próbálta saját esélyeit növelni az idei elnökválasztásokra. (Adrian Nastase öt évvel ezelőtt Basescu legfőbb ellenfele volt az akkori elnökválasztásokon, és lehet, hogy az idén is ringbe száll.)

Nastase szerint a Basescu vezette Románia az Európai Unióba való belépés után elszigeteltebb, mint az előtt volt. Utal arra, hogy a Cotroceni-palota jelenlegi vezetője eddig csak a belpolitikában igyekezett feszültségeket kelteni, most viszont "botránykeltő étvágyát" ki akarja terjeszteni a szomszédos országokra is. "A múlt hét végén úgy tűnt, hogy Románia bizarr diplomáciai viszályt gerjeszt a szomszédos Magyarországgal" állapította meg Nastase, külön kitérve arra., hogy az egész ügy fű alatt zajlott, még a tájékoztatási eszközök is csak név nélküli forrásokra hivatkozva adtak híreket.

Nastase szerint Basescunak csak az volt a fontos, hogy a románok lássák: olyan ember áll országuk élén, aki nem hagyja magát. Ily módon a Nagy-Románia Párt kóbor szavazói és más románok is útmutatást kaptak, hogyan kell voksolniuk majd az elnökválasztáson. Egyébként, mutaott rá Nastase, számos diplomáciai csatorna állt rendelkezésre, hogy a Sólyom-látogatással kapcsolatos bármiféle nézeteltérést rendezni lehessen. Ehelyett a román fél megvonta a gép leszállási engedélyét, de a lakosság azt sem tudta pontosan, hogy ki és miért hozta ezt az intézkedést.

Ez a lépés nem oldott meg semmit, állította Nastase, hiszen a magyar államfő gépkocsival érkezett, a magyarok megtartották ünnepüket, az üzenetek elhangzottak. Ha a feszültség nem ért volna el hivatalos szintre, az egész nyugalomban, alig észrevehetően zajlott volna. A szociáldemokrata politikus különben maga sem helyesli az etnikai alapú területi autonómiát, ő is a Basescu által támogatott közigazgatási autonómiát, a decentralizációt pártolja. Ha viszont Románia eszkalálja a nacionalista témát, ezzel csakis a magyar jobboldal malmára hajtja a vizet, jelentette ki Nastase.

Az erdélyi Krónika szerdai kommentárjában a magyar Külügyminisztérium nyilatkozatára utalva így írt: ennél lényegesen erősebb hangvételű nyilatkozat is születhetett volna, mint ahogy egy ilyen bárdolatlan román gesztusra akár a nagykövet hazahívása sem lenne túlzott reakció, ha nem két olyan országról lenne szó, amelyek az elmúlt években látványosan közeledtek egymáshoz. A lap szerint jelen pillanatban ugyanis úgy tűnik, Bukarest azért mert ilyen faragatlan módon eljárni Sólyommal szemben, mert a szlovák-magyar konfliktus fejleményei alapján arra a következtetésre jutott: Magyarország jelenleg nem képes dörgedelmes hangvételű nyilatkozatok megfogalmazásán túl hatékony fellépést tanúsítani érdekei védelmében. A cikk szerint egyértelmű, hogy Budapest diplomáciai aktivitása még a korábbinál is sokkal lanyhább, külpolitikája vesztett a súlyából.