Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kitüntettek egy szerbet Horvátországban

2009.03.19. 17:52 Módosítva: 2009-03-19 17:57:11
Aleksandar Jevtic az egyik legmagasabb érdemrendet kapta, mert a háború alatt horvát katonákat mentett meg. Belgrád és Zágráb között enyhülhet a feszültség, pénteken az egymás ellen benyújtott hágai keresetekről is tárgyal a két ország kormányfője.

Az egyik legmagasabb horvát kitüntetést adományozták egy szerb nemzetiségű horvát állampolgárnak Zágrábban, mert a horvát függetlenségi háború (1991-95) idején életét kockáztatta azért, hogy megmentsen horvát életeket.

Először fordult elő, hogy egy szerb nemzetiségű embert tüntetnek ki Horvátországban a háborús időszak alatt tanúsított magatartásáért. Stipe Mesic horvát elnök nyújtotta át Aleksandar Jevticnek a Danica Érdemrendet.

1991. november 19-én, amikor szerb erők három hónapig tartó ostrom után hatalmukba kerítették a Horvátország keleti részén fekvő Vukovar várost, horvátok ezreit űzték el a rommá lőtt városból. Másokat - főleg horvát katonákat - egy a szomszédos Szerbiában létesített fogolytáborba vittek.

A zűrzavaros helyzetben tévedésből néhány szerb lakost - köztük Jevticet - is magukkal hurcoltak a szerb fegyveresek. Jevticnek sikerült elérnie a táborban, hogy a szerbek több horvát katonát szabadon engedjenek, azt állítva róluk, hogy ők is horvátországi szerb civilek. Egy horvát katonaegyesület javasolta Jevtic kitüntetését.

Horvátország 1991-ben kikiáltotta függetlenségét, elszakadását Jugoszláviától, de az ország szerb nemzetiségű polgárai Belgrád támogatásával fellázadtak az új, független horvát állam ellen. Legalább tízezer ember halt meg erőszakos cselekmények következtében 1991 és 1995 között. Már csaknem másfél évtizede véget ért a háború, de a mai napig feszült a viszony a két ország között.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök pénteken Belgrádba látogat. Mirko Cvetkovic szerb kormányfő azt mondta a Vecernje Novosti című belgrádi újságnak, hogy javasolni fogja horvát kollégájának: Zágráb és Belgrád kölcsönösen vonja vissza keresetét, amelyet egymás ellen nyújtottak be népirtás vádjával a hágai Nemzetközi Bírósághoz.

Elvették Zagorec tábornok kitüntetéseit

Megfosztotta Stjepan Mesic horvát elnök csaknem minden kitüntetésétől Vladimir Zagorec nyugalmazott tábornokot, akit sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt nemrégiben börtönbüntetésre ítéltek.

Zagorecet március 2-án azért ítélték nem jogerősen hét évre, mert amikor 2000-ben lemondott védelmiminiszter-helyettesi tisztségéről, "eltüntette" azokat az összesen 3,8 millió eurót érő ékszereket, amelyeket egy német fegyverkereskedő helyezett el biztosítékként a tárcánál 1993-ban, miután megbízást kapott fegyverek vásárlására.

A 45 éves Zagorec a helyi sajtó szerint a kitüntetésekkel leginkább elhalmozott horvát tábornok: 13 kitüntetést és emlékérmet kapott. Az előbbiek számát tekintve Franjo Tudjman néhai államfőt és Gojko Susak néhai védelmi minisztert is lekörözi - akik 9-9 kitüntetést kaptak -, valamint az összes horvát tábornokot, akik ütközetekben vettek részt. Mesic rendelete szerint Zagorecnek nyolc kitüntetést most vissza kell adnia.