Szilárda
0 °C
6 °C

Tanulásért és vízért tüntettek Spanyolországban

2009.03.19. 15:43
A spanyol diákok szerint a bolognai folyamat a gazdag hallgatóknak kedvez, ezért annak bevezetése ellen tüntettek. Barcelona egyik egyetemén összecsaptak a rendőrökkel, kövekkel, székekkel és üvegpalackokkal dobálták meg őket. 80 ember megsebesült, több mint fele rendőr. Spanyolország déli részén, Murciában a vízellátás biztosításáért tüntetett 400 ezer ember.

Nyolcvanan megsebesültek a tervezett felsőoktatási reformok ellen tüntető egyetemi hallgatók és rendőrök összetűzésében a spanyolországi Barcelonában, a hatóságok hét embert előállítottak, közölte csütörtökön a rendőrség szóvivője.

A rendőrök kiszorították a diákokat a helyi egyetem egyik irodájából, amit tavaly november óta megszállva tartottak. Utána a hallgatók a városközpontban két helyszínen is összecsaptak a rendőrökkel: kövekkel, székekkel és üvegpalackokkal dobálták meg a rendfenntartókat, akik gumibotokkal próbálták megfékezni a feldühödött tömeget.

A sebesültek több mint fele rendőr. Több fotóriporter szintén megsérült.

Spanyol egyetemi hallgatók hónapok óta országszerte tüntetnek a bolognai folyamatnak nevezett európai felsőoktatási reform keretében tervezett intézkedések ellen. A reform célja a külföldi tanulás megkönnyítése, az egyetemi diplomák egyforma elismertetése a programban részt vevő országokban.

A javasolt változásokat számos országban bírálatok nélkül elfogadták, a spanyol diákok egy része azonban úgy véli, hogy a reform inkább a gazdagabb hallgatóknak kedvez, akik meg tudják fizetni a posztgraduális szakképzést.

Spanyolország Földközi-tenger melléki területeinek megfelelő vízellátásáért tüntettek szerdán csaknem 400 ezren a délkelet-spanyolországi Murciában. A felvonulók annak a törvénynek a fenntartását követelték, amely 30 éve biztosítja Murcia és Valencia térsége, valamint Almeria tartomány vízellátását a Tajo folyóból.

Saját vízellátásának biztosítására a közép-spanyolországi Kasztília-La Mancha tartomány le akarja állítani a vízszállítást az érintett területeknek, amelyek eddig a Tajót a Segura folyóval összekötő duzzasztógátak és csatornák rendszerén keresztül kaptak vizet.