Vencel
15 °C
23 °C

Vádat emeltek a volt izraeli államfő ellen

2009.03.19. 15:09
Hivatalosan is vádat emeltek Mose Kacav volt izraeli elnök ellen, a főállamügyész azzal indokolta döntését, hogy megbízhatóak a felperesek vallomásai. Kacav továbbra is ártatlannak vallja magát.

Nemi erőszak és más szexuális vétségek miatt csütörtökön vádat emeltek Mose Kacav volt izraeli államfő ellen, közölte az izraeli igazságügyi minisztérium szóvivője. Az államügyészség egy tel-avivi kerületi bíróságon terjesztette elő a vádiratot. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Kacavot azzal vádolják, hogy megerőszakolta egyik munkatársnőjét, másik hármat pedig szexuálisan zaklatott, amikor idegenforgalmi miniszter, majd államfő volt. Miután a sértettek beperelték, 2007 júniusában lemondott elnöki tisztéről.

A 63 éves vádlott, ötgyermekes családapa továbbra is kitart amellett, hogy ártatlan.

A botrány 2006 júliusában tört ki. Előbb Kacav azt állította, hogy egy volt munkatársnője meg akarta őt zsarolni. A nyomozás azonban ellene fordult, és végül az asszony, aki a kilencvenes években a titkárnője volt, nemi erőszak elkövetése miatt feljelentette Kacavot, aki ellen többen is hasonló panaszt emeltek.

A legfelsőbb bíróság utána olyan vádalkut kötött Kacavval, amelynek értelmében a volt államfő elismeri a kisebb fajsúlyú bűncselekményeket, mint a szexuális zaklatást, a szeméremsértést és a tanúk hamis vallomásra bírását, cserébe viszont ejtik az ellene felhozott súlyos bűncselekménynek számító nemi erőszak elkövetését. Kacav így eleve elkerülhette volna, hogy szabadságvesztésre ítéljék.

Kacav tavaly áprilisban azonban váratlanul visszakozott, és hogy nevét tisztára mossa, elutasította a vádalkut. Ezzel viszont nagyon veszélyes játszmába kezdett, mert ha bűnösnek találják a most felhozott vádpontokban, akár 16 évi szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az igazságügyi tárca március 8-án közölte, Menahem Mazuz főállamügyész megbízhatónak találta a felperesek tanúvallomásait, és úgy értékelte, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok elegendőek a vádemeléshez.

Az iráni születésű Kacav a 2000 nyarán megrendezett elnökválasztáson nagy meglepetésre győzedelmeskedett a veterán politikus, Simon Peresszel szemben. Posztjáról két héttel elnöki mandátumának lejárta előtt kényszerült lemondani.