Mátyás
-6 °C
1 °C

Eredmény nélkül zárult a szerb-horvát kormányfői találkozó

2009.03.20. 17:04
Belgrádban tárgyalt Ivo Sanader horvát és Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnök. Szinte csak abban állapodtak meg, hogy folytatják a párbeszédet, de a radikálisoknak még ez is sok.

A megbékélés irányába mutató szerb-horvát kormányfői találkozót tartottak pénteken Belgrádban, de a megbeszélés kevés volt ahhoz, hogy megoldást találjanak a két ország viszonyát mérgező problémák bármelyikére is.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök egynapos belgrádi látogatásának legfőbb haszna megfigyelők szerint az volt, hogy elkezdődött a volt Jugoszláviában egykor meghatározó jelentőséggel bíró, egymással kegyetlen háborút vívó ország közötti párbeszéd.

Mint a vendéglátó Mirko Cvetkovic szerb kormányfő elmondta, a szerb-horvát viszony néhány vitás kérdését nagyon hamar meg lehet oldani, a többi viszont csak hosszú, a két ország kapcsolatainak javulását eredményező folyamattal juthat nyugvópontra.

A horvát miniszterelnök szerint nagyon súlyos, nyitott kérdések feszülnek a két ország között, amelyekre meg kell próbálni megoldást találni. Az ennek érdekében elkezdett párbeszéd folytatódni fog, mivel zágrábi látogatásra hívta meg Mirko Cvetkovicot - mondta Ivo Sanader.

Szerb megítélés szerint a két ország viszonyát a leginkább mérgező négy probléma a népirtás vádjával a hágai Nemzetközi Bíróságnál Szerbia ellen benyújtott horvát kereset, a délszláv háborúkban eltűnt szerbek sorsa felőli bizonytalanság, az elűzöttek hazatérésével és kárpótlásával kapcsolatos bizonytalanság, továbbá a Duna alkotta határ körüli vita, és az, hogy belgrádi megítélés szerint Horvátországban hátrányos megkülönböztetés éri a szerb üzleti vállalkozásokat.

Horvátországnak is számtalan sérelme van, amelyek közül Ivo Sanader a délszláv háborúban eltűnt 1100 horvát máig ismeretlen sorsát említette, hangsúlyozva, hogy Zágráb velük kapcsolatban a "teljes igazság" közlését várja a szerb intézményektől.

Az áttörésnek számító miniszterelnöki találkozó nem aratott osztatlan sikert Belgrádban. A parlamentben nem, de a lakossági támogatottságát tekintve legerősebb ellenzéki erőnek tartott Szerb Haladó Párt elnöke, Tomislav Nikolic kijelentette, hogy Szerbia és Horvátország kapcsolatainak az udvarias diplomáciai érintkezésre kell korlátozódniuk. "Felszólítjuk az állami vezetést, hogy hagyjon fel Szerbia megalázásával. Horvátország nem demokratikus állam, nem partnere Szerbiának, és nem érdemli meg, hogy Szerbia bármiért is bocsánatot kérjen tőle" - mondta az ország egyik legnépszerűbb, legtámogatottabb politikusa.