Benedek
-5 °C
5 °C

Rakétákkal támadtak a tálibok Pakisztánban

2009.03.20. 11:25 Módosítva: 2009-03-20 11:30:05
Rakétákkal lőtték a tálibok a pakisztáni határőrség egyik támaszpontját a stratégiai fontosságú Haibár-hágó közelében. Itt vezet a NATO legfőbb afganisztáni utánpótlási útvonala.

Rakétatámadást intézett a határőrség támaszpontja ellen az Afganisztánnal határos Haibár törzsi területen a pakisztáni talibán. A szélsőségesek támadásában legalább tizen meghaltak, negyvenöten megsebesültek.

A Haibár törzsi terület a Pakisztán északnyugati részét és Pesavar városát az afganisztáni határral összekötő stratégiai útvonal mentén fekszik. A NATO ezen az útvonalon, a Haibár-hágón keresztül juttatja el utánpótlás-szállítmányait az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatoknak. A helyi tálibok az utóbbi hónapokban egyre többször hajtanak végre látványos támadásokat a NATO-konvojok ellen.

Az Afganisztánból elüldözött tálibok 2001 után Pakisztán nyugati határvidékén, az eufemisztikusan Szövetségi Ellenőrzésű Törzsi Területeknek (FATA) nevezett, gyakorlatilag teljesen autonóm térségben talált menedéket. A pakisztáni kormány 2006-ban tűzszünetet kötött a területeket ellenőrző törzsekkel, gyakorlatilag is feladva fennhatóságát.

Az Egyesült Államok George W. Bush elnökségének utolsó évében katonai akciókat kezdett a térségben, a robotrepülőgépes-rakétás támadások Obama elnöksége alatt még intenzívebbé váltak.

A pakisztáni rendőrség pénteken számolt be arról is, hogy felszámoltak egy titkos fegyverraktárat, és elfogtak két fegyvercsempészt az ország délnyugati részén fekvő Beludzsisztán tartományban, az afgán határnál. A tartomány fővárosától, Kvettától 400 kilométerre keletre végrehajtott rajtaütésben 41 gránátot, négy rakétavetőt, egy légvédelmi ágyút és két gépfegyvert foglaltak le. A fegyvereket egy gyümölcsöskertben rejtették el a fegyvercsempészek, akiket álmukban leptek meg, ezért a rendőrség nem ütközött ellenállásba.

A természeti erőforrásokban gazdag Beludzsisztánt szakadár csoportok lázadása és tálib támadások egyaránt sújtják. A New York Times című amerikai újság szerint a washingtoni kormány azt tervezi, hogy erre a tartományra is kiterjeszti azokat a titkos katonai akciókat, amelyeket jelenleg Pakisztán északnyugati részén folytat. Egy titokzatos beludzs szakadár csoport rabolta el február 2-án Kvettában az ENSZ egyik amerikai alkalmazottját, John Soleckit is, akit még mindig fogva tartanak.