Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A felvidéki magyarok masszívan Iveta Radicovát támogatták

2009.03.22. 13:50
A Magyar Koalíció Pártja felkészült arra, hogy mozgósítsa választóit és szimpatizánsait a szlovákiai elnökválasztás második fordulójában, ahol Iveta Radicová áll majd szemben Ivan Gasparovic jelenlegi kormányfővel.

Az ellenzék nagy sikerének tartja a szlovákiai elnökválasztás első fordulójának eredményét a Magyar Koalíció Pártja (MKP). "Beigazolódott, hogy a közvélemény-kutatások adatai nem teljesen felelnek meg a politikai erők valóságos eloszlásának Szlovákiában. A választások első fordulójának eredményei az ellenzék számára esélyt jelentenek arra, hogy a köztársaságielnök-választás második fordulójában - mint ahogy az európai parlamenti választások során is - fordulat álljon be a kormánykoalícióval folytatott politikai párharcban" - olvasható a MKP vasárnapi közleményében, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI prágai irodájába.

"A tegnapi (szombati) köztársaságielnök-választás is megerősítette azt a tényt, hogy az MKP és a magyar nemzetiségű választók támogatása nélkül most sem szerezhető meg a demokratikus erők többsége Szlovákiában" - mutat rá a közlemény.

A szlovákiai magyar párt vezetősége "örömmel nyugtázza, hogy a mostani köztársaságielnök-választásokon az MKP sokkal hatékonyabb politikai szerepet játszik, mint az öt évvel ezelőtti választások során". Az MKP felkészült arra, hogy mozgósítsa választóit és szimpatizánsait a köztársaságielnök-választás második fordulójában is.

Az első elemzések szerint szombaton a dél-szlovákiai magyarok masszívan Iveta Radicovát támogatták. A dunaszerdahelyi járásban például Radicová kapta meg a szavazatok 88,54 százalékát. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azonnal reagált a helyzetre: Ján Slota pártelnök elégedettségének adott hangot afelett, hogy az SNS által támogatott Gasparovic megnyerte az első fordulót. Ugyanakkor a párt "nyugtalanságát és sajnálatát" fejezte ki amiatt, "hogy a második helyen végzett jelölt, Iveta Radicová éppen a Dél-Szlovákiában élő magyar polgártársaknak köszönhetően kapott sok szavazatot".

Robert Fico miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke elégedett az eredménnyel. "Célunkat elértük. Jelöltünk megnyerte az első fordulót - nyilatkozott újságíróknak. "Meg vagyok győződve arról, mivel egy kicsit kiismerem magam a szlovák politikában, hogy hasonlóan végződik a második forduló is. Számomra mint kormányfő számára ez jó hír, mert ezekben a nagyon nehéz időkben szükségünk van a három legfőbb tisztség - államfő, kormányfő, házelnök - stabilitására."

Ivan Gasparovic bízik abban, hogy a második fordulóban is nyerni fog. "A választó tudja, hogy ezekben a nehéz időkben kitől várhat segítséget" - jelentette ki az államfő. Leszögezte: mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy megnyerje a választók bizalmát, és Szlovákia sikeres ország legyen.

Mikulás Dzurinda, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) elnöke szerint Radicová sikere hozzájárulhatna ahhoz, hogy az országban végre meginduljon a párbeszéd a koalíció és az ellenzék között. "A mai helyzetben minden politikai erőnek felelősen kell viselkednie. Komoly és pártok felett álló elnökre van szükségünk, aki ezt a dialógust bebiztosítaná" - mondta újságíróknak a volt miniszterelnök.

Iveta Radicová megelégedéssel nyugtázta, hogy az első forduló eredménye szorosabb lett a vártnál. "Ez számomra hatalmas kihívás. Mindent megteszek a siker érdekében" - szögezte le a televízióban. Aláhúzta: személyes támadásokkal a második forduló előtti kampányban sem kíván foglalkozni.