Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gasparovic és Radicová a második fordulóban

2009.03.22. 11:51
Ivan Gasparovic, a jelenlegi szlovák államfő, két kormánypárt jelöltje és Iveta Radicová, az ellenzék közös jelöltje jutott tovább a szlovákiai elnökválasztás második fordulójába.

Az első forduló hivatalos eredménye szerint a szombati szlovákiai elnökválasztáson Ivan Gasparovic megszerezte a leadott szavazatok 46,71 százalékát, míg Iveta Radicovát 38,05 százalék támogatta. A választási részvétel 43,63 százalékos volt, közölte vasárnap az országos választási bizottság.

Mivel az államfői bársonyszék megszerzéséhez az első fordulóban elvben az összes bejegyzett választótól származó szavazat több mint a felére lett volna szüksége valamelyik jelöltnek a győzelemhez, ezért a jelenlegi szlovák államfő, a két kormánypárt jelöltje és az ellenzék közös jelöltje egy második szavazási fordulóban mérkőznek meg az elnöki címért.

Az első fordulóban induló további öt jelölt támogatottsága messze elmaradt a két továbbjutó támogatásától: Frantisek Miklosko (Szlovákia Konzervatív Demokratái) 5,41 százalék, Zuzana Martináková (Szabad Fórum) 5,12 százalék, Milan Melník (Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom) 2,45 százalék, Dagmar Bollová (független) 1,13 százalék, Milan Sidor (Szlovákia Kommunista Pártja) 1,11 százalék.

Helyi megfigyelők szerint az első elnökválasztási forduló az előrejelzéseknek megfelelően végződött, de a két továbbjutó közti különbség jóval alacsonyabb a vártnál. Ennek alapján várható, hogy a második forduló előtti kampány nagyon éles lesz. Ivan Horsky politológus azt várja, hogy hangsúlyozottan előkerül a "magyar kártya" is.

Az első elemzések szerint szombaton a dél-szlovákiai magyarok masszívan Iveta Radicovát támogatták. A dunaszerdahelyi járásban például Radicová kapta meg a szavazatok 88,54 százalékát. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azonnal reagált.

Ján Slota pártelnök elégedettségének adott hangot afelett, hogy az SNS által támogatott Gasparovic megnyerte az első fordulót. Ugyanakkor a párt "nyugtalanságát és sajnálatát" fejezte ki amiatt, "hogy a második helyen végzett jelölt, Iveta Radicová éppen a Dél-Szlovákiában élő magyar polgártársaknak köszönhetően kapott sok szavazatot".

A szlovákiai elnökválasztás 2. fordulójára április 4-én kerül sor. A két jelölt közül az lesz az államfő, aki megszerzi a leadott szavazatok egyszerű többségét.