Vilmos
21 °C
32 °C

Ukrán nacionalisták magyar emlékműveket bontanának le

2009.03.22. 19:23
A kárpátaljai Ukrán Nemzeti Egyesülés a hét végén közzétett nyilatkozatában felháborodását fejezte ki az ungvári Petőfi-szobor megszentségtelenítése miatt és felszólította a régió magyarságát nemzeti emlékműveinek lebontására.

A nyolc kárpátaljai ukrán nacionalista szervezetet tömörítő, március 9-én Ungváron megalakult (Ukrán Nemzeti Egyesülés) UNO közleményében leszögezte, hogy felháborította a hír, amely szerint "ismeretlen vandálok" március 15-re virradóra festékkel öntötték le Petőfi Sándor ungvári szobrát.

"Kategorikusan elhatároljuk magunkat ettől a cselekedettől és kijelentjük, hogy a vidék egyetlen nemzeti-patrióta szervezetének sincs köze az incidenshez" - áll a nyilatkozatban, amelynek egy részletét vasárnap közölte az ungvári zakarpattya.net.ua hírportál.

A közlemény aláírói szerint az emlékmű elleni atrocitás nemcsak magyarellenes, hanem mindenekelőtt az ukrán állam nemzetközi tekintélyét lejárató ukránellenes provokáció. "A provokátorok cselekedeteit az tette lehetővé, hogy az ukrán társadalmi és politikai szervezetek tiltakozásai ellenére az ukrán államhatalmi szervek megengedték a Kárpátalja gyarmati múltját jelképező magyar emlékművek felállítását, beleértve a turulmadaras oszlopot a munkácsi várban és a honfoglalási emlékművet a Verecke-hágón, ahol kivégezték a Kárpát-Ukrajnát védő több száz gárdistát" - olvasható a nyilatkozatban.

A nacionalista tömörülés végezetül arra szólítja fel a kárpátaljai magyar közösség tagjait, hogy a nemzetiségi szembenállással fenyegető folyamatok további eszkalálódásának megállítása érdekében kezdeményezze a munkácsi vár turulmadaras emlékművének és a vereckei honfoglalási emlékjelnek a lebontását.