Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Zavargások Tibetben

2009.03.22. 11:06
Őrizetbe vettek hat embert, köztük szerzeteseket Kínában, mert megtámadtak egy rendőrsöt. További nyolcvankilencen feladták a magát a hatóságoknál vasárnap Csinghaj tartományban.

Több rendőr-, és kormánytisztviselő könnyebben megsérült egy kínai rendőrőrsön, amelyet több mint száz ember támadott meg egy tibetiek lakta városban. A Csinghaj (Qinghai) tartományban kitört zavargások miatt 95 buddhista szerzetest tartóztattak le vasárnap.

A hivatalos kínai hírügynökség szerint a Gjala (Gyala) városban kitört zavargásokat az váltotta ki, hogy megszökött a börtönből egy szerzetes, akit azért tartóztattak le, mert függetlenséget követelt Tibetnek.

"Hat embert a rendőrök tartóztattak le, 89-en önként megadták magukat a hatóságoknak" - írta a hivatalos kínai hírügynökség a Ragja kolostor közelében történt zavargásokról. Az erőszakot a Xinhua szerint az váltotta ki, hogy megszökött börtönéből egy szerzetes, akit azért tartóztattak le, mert függetlenséget követelt Tibetnek. A kínai hatóságok szerint a szökött szerzetest továbbra is keresik. Egy tibeti internetes honlap információi szerint a férfi öngyilkos lett, beleugrott egy folyóba.

A Tibetből érkező hírek hitelességét nehéz ellenőrizni, miután a kínai kormány lezárta a külföldiek előtt Tibetet, és a környező tartományokat. A pekingi vezetés szerint erre azért van szükség, mert félő, hogy az elbukott tibeti felkelés 50. évfordulója alkalmából ismét erőszak törhet ki Tibetben.

Peking szerint Tibet évszázadok óta Kínához tartozik, a tibetiek viszont azt állítják, hogy a terület független volt, és csak az 1950-es években foglalták el a kommunista Kína csapatai. A dalai láma a kínai uralom elleni 1959-es felkelés bukása után menekült az indiai Dharmszalába, ott működik a tibeti emigráns kormány is. Ez utóbbi adatai szerint a tavaly márciusi tibeti megmozdulásoknak több mint kétszáz halálos áldozatuk volt.