Gusztáv
-4 °C
1 °C

Halálra ítélték az Izraelnek küldött e-mailért

2009.03.23. 11:41 Módosítva: 2009-03-23 12:59:08
Jemenben halálra ítéltek egy férfit, két társa pedig több éves börtönbüntetést kapott, amiért a vádak szerint e-mailben felvették a kapcsolatot Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel és felajánlották szolgálataikat az izraeli titkosszolgálatnak. A három férfi tagadta a vádakat, és fellebbezett az ítélet ellen.

Hazája elleni összeesküvés címén halálra ítéltek egy jemeni férfit, aki a világhálón kapcsolatba lépett Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel, két vádlott-társa börtönbüntetést kapott, közölték hétfőn szanaai bírósági források.

A 26 éves Basszám al-Haidarinak és bűntársainak a pere január 10-én kezdődött a jemeni fővárosban. A három férfit azzal vádolták, hogy érintkezésbe lépett egy ellenséges országgal, és felajánlotta szolgálatait az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak. Jemen, sok arab országhoz hasonlóan Izraelre mint arab területeket megszállva tartó ellenségre tekint.

A vádirat szerint Haidari személyes e-mail címéről levelet küldött Izrael miniszterelnökének. Ebben azt írta: "Mi vagyunk az Iszlám Dzsihád Szervezete és Ön zsidó. De Ön tisztességes, és mi készen állunk arra, hogy bármit megtegyünk". Haidari, más néven Abu Gait, ezután kedvező "választ kapott a cionista entitás kormányfőjétől, aki azt írta vissza: Készek vagyunk támogatni Önöket" - állította az ügyészség.

Izrael a hírre reagálva cáfolta, és teljesen légből kapottnak minősítette a jemeni vádat. "Nem tudunk semmilyen kapcsolatfelvételről az említett személlyel" - hangsúlyozta Mark Regev, Olmert szóvivője.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, s azt vallották, hogy a terhükre rótt bűncselekményt egy haragosuk koholta ellenük. Az illetékes állambiztonsági bíróság azonban bizonyítottnak találta a vádakat.

Több ügyben is elítélték őket

A három férfit bűnösnek mondták ki abban is, hogy pénzt követeltek Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetségétől. Bűnlajstromukon szerepelt még, hogy hamis nyilatkozatokban szanaai külföldi létesítmények elleni támadásokat vállaltak magukra. A Jemeni Iszlám Dzsihád nevében jelentkeztek egyebek mellett az amerikai nagykövetség elleni szeptemberi merénylet elkövetőjeként is. A támadásban 19 ember vesztette életét.

A legsúlyosabb büntetéssel sújtott Haidari mellett a 23 éves Imád Ammár ar-Rimire ötévi, a 24 éves Abdallah Ali al-Mahfalra háromévi szabadságvesztést szabott ki a bíróság. Az ítéletet mindhárman megfellebbezték.