Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Megint megvádolták az izraeli hadsereget

2009.03.23. 11:57
Egy civil szervezet azzal vádolja az izraeli hadsereget, hogy a gázai harcok során akadályozta a palesztin sebesültek kimenekítését, rátámadtak a mentősökre és kórházakat bombáztak le. A hadsereg közölte, hogy már belső vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az év eleji gázai övezetben végrehajtott offenzíva idején az izraeli erők akadályozták palesztin sebesültek evakuálását, és megtámadtak palesztin mentősöket, áll egy izraeli civil szervezet jelentésében. Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) az egészségügyi etikai kódex megsértésével vádolja az izraeli hadsereget.

Az előző héten a Háárec izraeli napilap izraeli katonák beszámolóira hivatkozva azt állította, hogy a hadsereg erkölcsi mélypontra jutott és védtelen civileket ölt meg a gázai harcokban.

A hétfőn közzétett dokumentum szerint az izraeli erők amellett, hogy számos esetben napokon át nem engedték sebesült és a harctéren rekedt civilek evakuálását, hosszú időre élelem és víz nélkül hagytak civileket. A hadsereg szerintük azt is megtiltotta, hogy a palesztin egészségügyi csapatok eljussanak hozzájuk.

Az emberjogi szervezetnek az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozó adatai szerint 16 palesztin mentős vesztette életét és 25 sebesült meg izraeli lövedékektől munkavégzés közben a december 27-től január 18-ig tartó offenzíva idején. Ugyanebben az időszakban az izraeli hadsereg 34 egészségügyi létesítmény, köztük nyolc kórház ellen intézett támadást, olvasható még a jelentésben.

Mindezek a cselekmények megsértik a terrorizmus elleni harc etikai kódexét, amelyet az izraeli hadsereg 2004-ben elfogadott, valamint a nemzetközi jog előírásait, amelyek megtiltják az egészségügyi létesítmények elleni támadásokat háború idején, írja a PHR. Dani Filc, a szervezet elnöke semleges vizsgálatot követelt az ügyben, kétségbe vonva a hadsereg hajlandóságát saját vizsgálat lefolytatására.

A hadsereg a dokumentumra válaszolva azt közölte, hogy már folyik az ügyben saját vizsgálata, s annak végeztével a közvélemény elé tárják az eredményeket. A katonai közlemény hangsúlyozta azt is, hogy a PHR hasonló tartalmú, januári 19-i beadványát a legfelsőbb bíróság elutasította.

A hadsereg korábban a Hamász palesztin szervezet harcosait vádolta azzal, hogy Gázában terrorista tevékenységek álcázására használtak egészségügyi járműveket, épületeket és egyenruhákat.