Vencel
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Nem engedik be a dalai lámát Dél-Afrikába

2009.03.23. 13:53 Módosítva: 2009.03.23. 14:03
A Dél-afrikai Köztársaság nem engedi be az országba a dalai lámát, aki egy nemzetközi békekonferencia miatt kért vízumot. Nem akarják, hogy Kínáról és Tibetről szóljanak a hírek, és elvonják a figyelmet a 2010-es labdarúgó-világbajnokságról.

Visszautasította a Dél-afrikai Köztársaság a dalai láma vízumkérelmét, amelyet a tibeti vallási vezető azért kérvényezett, hogy részt vehessen a héten tartott nemzetközi békekonferencián Johannesburgban, jelentette be hétfőn a dél-afrikai elnök szóvivője.

Thabo Masebe szerint azért döntöttek így, mert az országnak "nem érdeke a Nobel-díjas láma látogatása". Úgy vélik ugyanis, hogy ha a vallási vezető részt venne a konferencián, azzal elvonná a figyelmet 2010-es labdarúgó-világbajnokságról, amelynek az afrikai ország ad otthont. Hozzátette, hogy országa a kínai kereskedelmi kapcsolatokat is szem előtt tartotta a döntés meghozatalakor.

000T TRPar2471307

Desmond Tutu, Johannesburg Nobel-díjas érseke a döntés után máris jelezte: ugyan őt is meghívták, ám tiltakozásul bojkottálni fogja a konferenciát. Az 1959 óta indiai száműzetésben élő dalai láma képviselői ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy nem lepte meg őket a johannesburgi döntés.

A békekonferenciát annak érdekében szervezték a Dél-afrikai Köztársaságban, hogy egy évvel a nemzetközi labdarúgó-torna előtt bizonyítsák, az ország síkra száll az emberi jogok védelmében.