Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Beszólt a szudáni elnöknek az al-Kaida

2009.03.24. 17:23 Módosítva: 2009-03-24 17:42:54
Az al-Kaida második számú vezetője videóüzenetben arról beszélt, hogy a szudáni elnök megérdemli az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancsot, mert korábban taktikázott, és Oszama bin Ladent is kiutasította az országból.

Az al-Kaida egyik vezetője videóüzenetben arról beszélt, hogy a Haszan Ahmed el-Besír vezette szudáni rezsim azt kapta, amit megérdemelt. Az elnök ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a dárfúri háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben játszott szerepe miatt.

"Visszatér-e Besír rendszere az iszlám és a dzsihád útjára, felhagy-e a politikai taktikázással, diplomáciai fortélyaival... ami nem hozott és nem hoz mást, csak szerencsétlenséget és tragédiákat?" - tette fel a kérdést Ajmán az-Zavahri, aki szerint a szudáni rezsim túl gyenge ahhoz, hogy megvédje az országot.

Zavahri az üzenetben arra utalt, hogy a kilencvenes években Szudánban rejtőzködött Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője, akit azonban végül amerikai nyomásra Besír kiutasított az országból, írja az AP. Bin Laden ezt követően menekült Afganisztánba.

A nemzetközi terrorszervezet második számú vezetője üzenetében egyben arra sürgette a szudániakat, hogy tegyék meg az előkészületeket egy hosszú gerillaháborúra, mert "napjaink keresztes hadjáratában a nyugatiak kimutatták a foguk fehérjét".

Az ICC március 4-i döntése után a kartúmi kormány elrendelte a Dárfúrban tevékenykedő 13 legjelentősebb segélyszervezet munkatársainak kitoloncolását, azzal vádolva őket, hogy kémkedtek és együttműködtek a hágai bírósággal.