Zelma, Rajmund
-1 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Betett Dél-Afrikának a dalai láma kitiltása

2009.03.24. 12:44 Módosítva: 2009.03.24. 12:56
Nem rendezik meg pénteken johannesburgban a nemzetközi békekonferenciát, miután Dél-Afrika hétfőn elutasította a dalai láma részvételét a rendezvényen. Tiltakozásul sokan lemondták részvételüket, civil szervezetek pedig a szombati Novégia-Dél-Afrika labdarúgó-mérkőzés elhalasztását is követelik.

Elmarad a johannesburgi fajgyűlölet elleni konferencia, mert több neves személyiség is lemondta részvételét a rendezvényen, miután Dél-Afrika hétfőn megtagadta a beutazási engedélyt a Nobel-békedíjas dalai lámától. A szervezők nevében Irvin Khoza kedden arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a tanácskozást meghatározatlan időre elhalasztották.

A dalai láma a 2010-es labdarúgó-világbajnokság előtt már nem fog beutazási vízumot kapni, közölte kedden a dél-afrikai kormány. A pretoriai vezetés hivatalos meghívót sem küldött a békekonferenciára Tibet emigrációban élő vallási és szellemi vezetőjének. Arra hivatkoztak, hogy nem akarják veszélybe sodorni kapcsolataikat Kínával.

Tiltakoznak

A dél-afrikai kormány döntése elleni tiltakozásul két Nobel-békedíjas, Desmond Tutu dél-afrikai püspök és Frederick Willem de Klerk volt dél-afrikai elnök, valamint a Nobel-bizottság tagjai már hétfőn lemondták részvételüket a konferencián.

A tiltakozáshullám kedden sem csitult, sőt megjelent az első bojkottfelhívás is. A himalájai terület függetlenségéért küzdő "Tibet barátai" elnevezésű szervezet dél-afrikai csoportja felszólította Charlize Theron és Morgan Freeman hollywoodi színészeket, hogy ne vegyenek részt a rendezvényen. Norvégia és Dél-Afrika labdarúgó-válogatottjától pedig azt követelték, hogy mondják le szombatra tervezett jótékonysági mérkőzésüket, amelyet a világbajnokságra épült, új rustenburgi stadionban játszottak volna.

A dél-afrikai napilapok vezércikkeikben arról írtak, hogy az ország kiárusítja azokat az értékeket, amelyek mellett az apartheid leküzdése óta kiállt.

Kína örült a tibeti vezető kitiltásának

Kína viszont burkoltan üdvözölte a dél-afrikai kormány döntését, és megerősítette: továbbra is ellenzi, hogy külföldön fogadják a dalai lámát. Csin Kang (Qin Gang) külügyi szóvivő kijelentette: "Határozottan ellenezzük azt is, hogy a tibeti kérdést felhasználva bármely ország beavatkozzon Kína belügyeibe."

Peking azzal vádolja a dalai lámát, hogy el akarja szakítani Tibetet Kínából. A dalai láma egy ideje nyilvánosan lemondott Tibet függetlenségének követelésétől, azóta vallásszabadságot és tényleges autonómiát szorgalmaz a tibetieknek.

A pénteki rendezvényen azt vitatták volna meg a 2010-es labdarúgó-világbajnokságnak otthont adó Dél-afrikai Köztársaságban, hogy a sportág miként mozdíthatja elő a faj- és idegengyűlölet elleni küzdelmet.