Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Phenjan kémkedéssel vádol amerikai újságírónőket

2009.03.24. 10:44 Módosítva: 2009.03.24. 10:46
Phenjan még az előző héten őrizetbe vett két amerikai újságírónőt, akiket kémkedéssel vádolnak. Az újságírónők dél-koreai források szerint az egyik határfolyó kínai oldaláról készítettek felvételeket az észak-koreai határövezetről, Phenjan szerint ugyanakkor illegálisan behatoltak országuk területére.

Kémkedéssel gyanúsítják az észak-koreai hatóságok a múlt kedden elfogott két amerikai újságírónőt, s a kihallgatásuk során megpróbálják rávenni őket, hogy ezt be is vallják, írta kedden egy dél-koreai lap. Közben a kínai külügyminisztérium bejelentette, hogy az újságírókkal dolgozó operatőr elhagyta Kínát.

A Dzsung Ang Ilbo úgy tudja, hogy a kínai-észak-koreai határon őrizetbe vett két újságírót már másnap az észak-koreai katonai hírszerzés által fenntartott Phenjan közeli vendégházba vitték, és ott folyik kihallgatásuk. A nyomozók az újságírók jegyzetfüzeteit és videó-felvételeit vizsgálják. Szerintük ezek bizonyítják majd, hogy a két nő észak-koreai katonai objektumokat próbált felderíteni.

Kínából filmeztek, vagy behatoltak?

Phenjan szombaton azt közölte, hogy a két újságírónő illegálisan behatolt Észak-Korea területére. Előzőleg a dél-koreai sajtó viszont azt írta, hogy az újságírók a Tumen folyó kínai oldaláról készítettek filmfelvételeket az észak-koreai határövezetről, s az északi határőrök a határt átlépve, kínai területen vették őrizetbe a két újságírónőt és koreai származású kínai vezetőjüket.

Az amerikai külügyminisztérium aggodalmának adott hangot a két nő sorsát illetően, aki a Tumen folyó közelében filmezett. E határterület arról ismert, hogy itt vezet az egyik olyan út, amelyen keresztül észak-koreaiak menekülnek az országból.

Diplomáciai források szerint Washington és Phenjan már megkezdte a tárgyalásokat a két nő, a koreai származású Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling ügyében. Mindketten a kaliforniai Current TV munkatársai.

Közben a kínai külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy az újságírónőkkel dolgozó amerikai operatőr, Mitch Koss elhagyta Kínát. Koss hollétéről előzőleg senki sem tudott a múlt heti őrizetbe vételek óta, és Kínából való távozásáról sem árult el részleteket Csin Kang (Qin Gang) külügyi szóvivő. Ezzel szemben leszögezte, hogy Lee és Ling "nem tartózkodnak Kína területén".