Sára, Márió
2 °C
6 °C

Titkos megállapodást kötött Netanjahu?

2009.03.25. 15:21 Módosítva: 2009-03-25 15:24:02
Zsidó telepek építéséről szóló titkos megállapodás megkötésével vádolja a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahut az izraeli katonai rádió. Az állítólagos megegyezés a szélsőjobboldali koalíciós partnerrel évekre alááshatná a béketárgyalásokat a palesztinokkal. Netanjahu szerdán egy konferencián még éppen a békefolyamat folytatásáról beszélt.

A kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu titkos alkut kötött a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu pártot vezető Avigdor Liebermannal, hogy nagyszabású építkezésekbe kezdenek Ciszjordániában, állította az izraeli katonai rádió szerdán.

netanj

A két fél között folytatott koalíciós megbeszéléseket közelről követő névtelen forrás szerint a tervről már szóban megegyeztek, azonban Washington várható ellenkezése miatt inkább kihagytak azt a két párt koalíciós megállapodásból.

A tervek szerint állítólag egy zsidó telep bővítéseként 3000 új házat építenének a a 33 ezer lakosú Maale Adumím teleptömb és Kelet-Jeruzsálem közötti övezetben. A palesztinokat azért érintené különösen érzékenyen a tervezet, mert az gyakorlatilag kettévágná Ciszjordániát, és ezzel megakadályozná egy független palesztin állam létrehozását.

Egy ilyen építkezés éppen ezért biztosan aláásná a határok megállapításáról is kezdeményezett béketárgyalásokat Izrael és a palesztinok között. Az Egyesült Államok a következményekre tekintettel már a 90-es évek végén is ellenezte az izraeli építkezést az övezetben, és idáig Izrael engedett az amerikai nyomásnak.

A békefolyamatok folytatásáról beszélt

A titkos megállapodásról szóló hírek különösen kínosan érintik a jobboldali Likudot vezető Netanjahut, mert a megbízott kormányfő éppen szerdán ígérte meg nyilvánosan, hogy folytatja a béketárgyalásokat a Palesztin Hatósággal.

A Jeruzsálemben egy gazdasági témájú konferencián felszólaló Netanjahu a palesztin területek gazdasági fejlesztésének fontosságát is kiemelte, írja a Háárec. "A biztonság, a gyarapodás a béke mind összefüggenek" - jelentette ki, és arra sürgette a jelenlévő üzletembereket, hogy fektessenek be a palesztin gazdaságba. "Az erős gazdaság a tartós béke alapja."

Palesztin részről óvatosan üdvözölték Netanjahu szavait, hangsúlyozva, hogy azoknak tettekkel kell párosulniuk, és az új kormánynak el kell köteleznie magát egy palesztin állam létrejötte mellett.