Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megvan az észak-ír katonagyilkosság gyanúsítottja

2009.03.27. 06:31 Módosítva: 2009-03-27 06:31:04
A 41 éves Colin Duffy ellen emelnek vádat két brit katona meggyilkolása ügyében Észak-Írországban - közölte a helyi rendőrség csütörtök éjjel. A férfit nemrég egyszer már őrizetbe vették, de szerdán elengedték.

A két brit katonát egy laktanya előtt lőtték le még március 7-én, amikor éppen pizzát vettek át egy futártól. A támadásnak több sérültje is volt. Az észak-ír rendőrség csütörtök esti bejelentése szerint a merénylet elkövetésével Colin Duffyt vádolják. "Két rendbeli gyilkosság, öt rendbeli gyilkossági kísérlet, valamint fegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt kerül bíróság elé" - mondta a rendőrség szóvivője.

A meggyilkolt katonák Sapper Patrick és Cengiz Azimkar temetése
A meggyilkolt katonák Sapper Patrick és Cengiz Azimkar temetése

Duffyt öt másik társával együtt március 14-én letartóztatták, de a bírósághoz benyújtott fellebbezésük alapján szerdán szabadlábra helyezték őket. A rendőrök csütörtökön újra letartóztatták a 41 éves férfit.

A két katona megölése után nem egészen két nappal egy rendőrt is megöltek Észak-Írországban - azzal az akcióval egy 17 éves fiút vádolnak. Mindkét támadást az Ír Köztársasági Hadseregről (IRA) levált félkatonai csoportok vállalták magukra. A merényletek miatt felerősödött a félelem, hogy egy évtizedes viszonylagos nyugalom után visszatér a felekezeti erőszak Észak-Írországba.