Auguszta
-4 °C
2 °C

Óriási tiltakozás a londoni G20-csúcs előtt

2009.03.28. 15:10
Évek óta nem látott méretű tömegdemonstrációval kezdődött szombaton Londonban az a több napos tiltakozássorozat, amelyet számtalan csoport szervez a húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság (G20) jövő heti londoni csúcstalálkozója előtt.

Az országcsoport állam- és kormányfői - köztük Barack Obama amerikai elnök - április 2-án tartanak értekezletet a válságkezelő intézkedésekről a kelet-londoni ExCel rendezvénycsarnokban.

A hetek óta szerveződő tiltakozó akciók első mozzanataként mintegy 150 különböző csoport hirdetett - hangsúlyozottan békés célú - tüntető felvonulást szombatra London belvárosába. A több tízezres demonstráció kijelölt útvonala érinti a parlament épületét, a Downing Streetet - a miniszterelnöki hivatal utcáját -, és a végállomás a Hyde Park.

000T TRDV488373

A Scotland Yardot mindazonáltal nem elsősorban a szombati - a hatóságokkal teljes együttműködésben szervezett - felvonulás aggasztja, hanem a G20-csúcs előtti napokban várható megmozdulások, amelyek közül a rendőrség szerint többnek is kifejezetten zavargások és erőszakos rendbontások kirobbantása a célja.

Folyamatos londoni sajtóbeszámolók szerint a rendőrségi hírszerzés "példátlan mértékű" előkészületi aktivitást észlel anarchista és kapitalizmusellenes csoportok körében. Olyan, korábbi zavargások során hírhedté vált szerveződések is megjelentek a színen, amelyek évek óta nem hallattak magukról. A Scotland Yardnál töröltek minden eltávozást a hétre.

A Londoni Kereskedelmi Kamara közölte: megfontolandó, hogy a kérdéses időszakban a citybeli cégek ne kérjék-e meg alkalmazottaikat az öltöny utcai viseletének mellőzésére, mivel a tiltakozók kilátásba helyezték "bankárok megtámadását".

000T TRDV488377

A tervbe vett akciók között szerepel a Bank of England - a brit jegybank - "ostroma" is április elsején. Ezt a "Holtak kormánya" (Government of the Dead) nevű anarchista csoport szervezi, állítólag több ezer antikapitalista tüntető részvételével.

A demonstrációk táborának szélességét a neves London School of Economics gazdaság- és politikatudományi egyetem egyik professzora a szombati Financial Timesnak úgy jellemezte: a mostani helyzet hasonló az 1990-ben lezajlott adóellenes tüntetésekhez, amelyek egy zászló alá terelték "az agitpropos balszélt az angol középosztállyal".

A G20-csúcs rendőri biztosításának költségeit 7-10 millió fontra (2,3-3,3 milliárd forintra) teszik előzetes becslések.