Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Véres harcok egy pakisztáni rendőrakadémiánál

2009.03.30. 14:27
Hétfőn reggel egy csapat fegyveres megtámadott egy rendőrakadémiát Pakisztán keleti részén. A nagy erőkkel kivonuló biztonsági erőknek csak több órás harcok árán sikerült visszafoglalniuk az épületet, ahol a támadók több tucat rendőrt túszul ejtettek. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára az akció elkövetését.

Fegyveresek egy csoportja hétfőn reggel megtámadott és elfoglalt egy rendőrakadémiát Pakisztán keleti részén, írja az AP. A támadók túszokat ejtettek, és elbarikádozták magukat az épületben, amelyet a nagy erőkkel kivonuló kormányerőknek csak hét órás harcok árán sikerült visszafoglalniuk.

11 rendőrrel végeztek az álarcos fegyveresek, akik közül a katonák nyolcat megöltek, hatot pedig őrizetbe vettek. A harcokban kilencven rendőr megsebesült. A hatóságok korábban még attól féltek, hogy az áldozatok száma a hatvanat is elérheti.

A fegyveresek állítólag rendőröknek álcázva jutottak be a manavani rendőrakadémiára, majd lövöldözni kezdtek, és kézigránátokat hajítottak az ott tartózkodók közé. Egyes hírek szerint a terroristák egy páncélozott csapatszállító járművel hatoltak be az iskola területére.

A támadók ellen kivezényelt rendőrök és katonák között médiajelentések szerint különleges egységeket és mesterlövészeket is bevetettek. A körülzárt épületet kora délután négy nagy erejű robbanás rázta meg, ami után ismét lövöldözést lehetett hallani. A kormányerők az ostromba helikoptereket is bevontak, írja az AP.

A jól szervezett támadás elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett, de a belügyminisztérium vezető tisztségviselője, Rehman Malik az országot destabilizáló iszlám szélsőségeseket tette felelőssé a rajtaütésért.

Volt előzménye

A mostani támadást nem egészen egy hónappal azután követték el, hogy az indiai határtól néhány kilométerre található Lahorban mintegy tíz fegyveres megtámadta a Srí Lanka-i krikettválogatottat. A rajtaütésben hét pakisztáni rendőr meghalt, és nyolc sportoló megsebesült. A fegyveresek elmenekültek, és máig nem derült ki, kik voltak az elkövetők.

A rendőrakadémia elleni rajtaütés és az azt követő ostrom emlékeztet az indiai Mumbaiban 2008. novemberében elkövetett terrortámadásokra is. A terroristák által elfoglalt szállodák és más épületek három napig tartó ostroma 166 emberéletet követelt. A novemberi támadások végrehajtásával a Laskar-e-Taiba (a Tiszták Hadserege) nevű, betiltott pakisztáni iszlamista fegyveres csoportot gyanúsítják.

India kezdettől fogva azt állította, hogy a terroristák a pakisztáni titkosszolgálatok támogatását élvezték. Iszlámábád ezt tagadta, de februárban annyit elismert, hogy a merényletek egy részét pakisztáni földön tervelték ki. Az ügyben a pakisztáni hatóságok is nyomozást indítottak, és őrizetbe is vettek néhány iszlamista vezetőt.

India hétfőn elítélte a pakisztáni rendőrakadémia elleni támadást, és a legmagasabb riadókészültségbe helyezte biztonsági erőit a pakisztáni határ mentén.