Hedvig
6 °C
15 °C

Beiktatták az új izraeli kormányt

2009.03.31. 21:26
Benjamin Netanjahu jobboldali többségű kabinetjének beiktatási ünnepsége alkalmából azt mondta, béketárgyalásokat kezd a palesztin hatóságokkal. Az új kormányfő ismételten utalt Iránra, amely szerinte a legnagyobb veszélyt jelenti a zsidó államra.

A jeruzsálemi knesszet képviselői előtt mondott beiktatási beszédében Benjamin Netanjahu azt mondta: "nem normális, megszokott idők" ezek Izrael számára. Ezért arra kérte a parlamentet, hogy bízzanak benne "egy olyan gazdasági válság közepette, amire rég nem volt példa".

A Likud párt vezetője, Benjamin Netanjahu ellenzi a palesztin állam megalapítását, de elmondása szerint a béke lehetséges a palesztinokkal. A tárgyalások eredményeképp "a palesztinoknak jogot biztosítanának önmaguk kormányzásához - kivéve azokat, akik veszélyt jelentenek Izrael állam biztonságára és létezésére". Netanjahu egyúttal hozzátette, hogy mindehhez a palesztinoknak harcolniuk kell a terrorizmus ellen.

"A kezdet nem biztató"

A Palesztin Hatóság közleménye szerint, mivel Netanjahu nem említette beszédében a palesztin államiság kérdését, beszéde "olyan kezdetet jeleznek előre, ami nem biztató".

Netanjahu koalíciós kormányának 69 képviselői helye van 120 tagú knesszetben. A koalíció a baloldali Munkapárt jelenléte ellenére erősen jobboldali, a Likud, az ultranacionalista Yisrael Beitenu, az oltraortodox Shas, és egy kisebb vallási párt részvételével.

Az izraeli Háárec napilap internetes kiadásának információi szerint Netanjahu pártbéli riválisa, Silvan Shalom kedden elvállalta a kormányfő-helyettes, és a regionális fejlesztési miniszteri tisztségeket.

Külügyminiszternek a keményvonalas Avigdor Liebermant kérte fel, a védelmi miniszteri pozícióra pedig a veterán munkapárti Ehud Barak került.