Valér
2 °C
8 °C

Radicová nem kér Orbánból

2009.03.31. 22:27 Módosítva: 2009-03-31 22:31:42
Aki a magyar kártyával játszik, nem méltó a köztársasági elnöki tisztségre - jelentette ki Iveta Radicová, a szlovák ellenzék közös államfőjelöltje kedden este a Joj televízió elnökjelölti vitaműsorában.

Radicová bírálatának célpontja Ivan Gasparovic jelenlegi köztársasági elnök volt. Az ellenzéki jelölt szerint az autonómia és a magyar kártya a múlt témái, s a mai Szlovákia számára nagyon veszélyes ezekkel játszani. Gasparovic visszautasította a bírálatot. Azzal vádolta Radicovát, hogy ő vette elő a magyar kártyát, amikor elfogadta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását, tehát annak a pártnak a támogatását, amely a magyar autonómiát és a Benes-dekrétumok megszüntetését követeli. Gasparovic hangsúlyozta: ő a lakosság - köztük a magyarok - támogatását keresi, s nem az autonómiát és a Benes-dekrétumok megszüntetését követelő "ortodox" MKP-s politikusokét.

Iveta Radicová és Ivan Gasparovic a Joj televízió elnökjelölti vitaműsorában
Iveta Radicová és Ivan Gasparovic a Joj televízió elnökjelölti vitaműsorában

Nem az autonómiára

Arra a kérdésre, hogy elhatárolódik-e a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) hazug, magyarellenes dél-szlovákiai hirdetéseitől, Gasparovic nem válaszolt egyértelműen. Ismételten azt állította, hogy mindez csak "reagálás" volt Radicová kampányára. Megjegyezte: csak azzal nem ért egyet, ami nem igaz. "Hogy mi az igazság, arról vitatkozhatnánk" - szögezte le.

A vitavezetőnek az autonómia támogatását firtató kérdésére felelve, az ellenzéki elnökjelölt, Radicová aláhúzta: "Határozottan nem értek egyet az autonómia követelésével, határozottan elutasítom, és határozottan lemondok azon politikusok támogatásáról, akik autonómiát követelnek".

Nem kéri Orbán támogatását

Orbán Viktorral és a Fidesszel kapcsolatban - szintén kérdésre válaszolva - kifejtette: a közelmúltban részt vett az MKP megalakulásának 10. évfordulója alkalmával rendezett megemlékezésen, ahol vendégként Orbán Viktor is jelen volt. "Nem beszéltem vele, nem tanácskoztam vele, nem kérek, és a jövőben sem fogok kérni abból a támogatásból, amely ettől a párttól ered" - mondta Radicová.