Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Zentai Károly kiadható Magyarországnak

2009.03.31. 06:57
A háborús bűnnel vádolt 87 éves férfi fellebbezik, miután egy szövetségi bíró helybenhagyta a korábbi, a kiadatását jóváhagyó ítéletet. Zentainak a betegségét is igazolnia kell, hogy szabadlábon maradhasson.
zentai

Zentai Károly kedden botra támaszkodva jelent meg a szövetségi bíróságon. John Gilmour bírónak azt kellett eldöntenie, hogy a 18 éves Balázs Péter 1944-es meggyilkolása 65 éve háborús bűnnek minősült-e.

A bíró helybenhagyta a kerületi bíróság korábbi döntését, így az utolsó jogi akadályok egyike is elhárulni látszik Zentai kiadatása elől. A férfi ügyvédje szerint fellebbezni fog, így a kiadatásról a szövetségi bíróság kibővített testülete dönthet jogerősen.

Védői ezután már csak abban bízhatnak, hogy a végső szót kimondó szövetségi kormány leállítja a kiadatását. Zentai az első ausztrál állampolgár, akit háborús bűn elkövetésével vádolnak.

A férfit a szabályok szerint már őrizetbe kellett volna venni. Erre eddig a szívproblémái miatt nem került sor, ügyvédje szerint állandó szakorvosi felügyeletre szorul. Az idős férfit óvadék ellenében hét napra elengedték, hogy orvosi dokumentumokkal igazolhassa állapotát.

Magyarország azután kérte Zentai kiadatását, hogy bizonyítékok kerültek elő, melyek szerint két társával 1944-ben halálra kínzott egy fegyvertelen zsidó fiatalembert. Zentai szerint a kérdéses időben nem is tartózkodott Budapesten.