Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az USA csatlakozik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához

2009.04.01. 00:23
Obama a tanácsban részt vevő diktatúrák súlyát akarja csökkenteni.

Az Obama-kormány kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok csatlakozik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához, amelynek tevékenységétől a Bush-adminisztráció elhatárolódott egyebek mellett annak sorozatos Izrael-ellenes állásfoglalásai miatt. A washingtoni külügyminisztérium közölte: az Egyesült Államok részt kíván venni a genfi központú szervezet munkájában, ami az amerikai nemzetközi szerepvállalás új korszakát jelzi. A lépés célja a tanács munkájának hatékonyabbá tétele az emberi jogok előmozdítása és védelme érdekében.

A fővádlott Izrael

A The Washington Post értesülése szerint az Obama-kormány azért akar bekapcsolódni a tanács munkájába, hogy ellensúlyozza az abban részt vevő önkényuralmi államok befolyását. Az újság diplomáciai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az Egyesült Államok májusban fogja megpályázni a 47 tagú tanácsban való részvételt.

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsát 2006-ban hozták létre sokat bírált elődje, az Emberi Jogi Bizottság helyett. Akárcsak az elődszervezetet, a tanácsot is azzal vádolta a Bush-kormány, hogy túl sokat foglalkozik Izrael bírálatával, miközben több tagja esetében elkendőzi az emberi jogok megsértését.

Navy Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa tavaly decemberben azonban reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok Barack Obama elnöksége alatt visszatér a nemzetek közösségébe, és ismét aktívan részt vesz az Emberi Jogok Tanácsa munkájában.

A vezető amerikai gazdasági napilap, a The Wall Street Journal korábban úgy foglalt állást, hogy a tanácsban, akárcsak hiteltelenné vált elődjében, a világ legnagyobb jogsértői vették át az irányítást.

A rasszizmus ellen

A tanács rendezi meg áprilisban Genfben az ENSZ újabb rasszizmusellenes nemzetközi konferenciáját. A tervezett eredeti zárónyilatkozat szerint Izrael palesztinokkal szembeni politikája egy újfajta apartheiddel ér fel, humanitárius bűncselekmény, a népirtás egy fajtája, súlyos fenyegetés a nemzetközi békére és biztonságra nézve.

Az ENSZ rasszizmus elleni értekezletének utókonferenciáját április 20. és 24. között rendezik meg Genfben, de már több ország - az Egyesült Államok, Izrael, Kanada és Olaszország - jelezte, hogy nem vesz részt annak munkájában, és az EU is kilátásba helyezte a rendezvény bojkottját. A távolmaradásukkal tüntető államok nem tudják elfogadni, hogy rasszistaként bélyegezzék meg és pellengérre állítsák Izraelt a tervezett értekezleten.

Oroszország viszont két hete közölte, hogy egy új záródokumentum-tervezet előterjesztésével valószínűleg sikerül megmenteni a tanácskozást. A Belgium, Egyiptom és Norvégia közreműködésével megszerkesztett új szöveg az eredeti 60 helyett csak 17 oldalas, és kivettek belőle minden súrlódásra okot adó pontot.