Jolán
2 °C
4 °C

Jamie Oliver főz a G20-csúcson

2009.04.01. 07:16 Módosítva: 2009-04-01 07:16:14
Egyszerű és olcsó válságmenüt szolgálnak fel a miniszterelnöki rezidencián. Közben a rendőrség óriási zavargásokra készül. A bankároknak azt javasolták, ne viseljenek öltönyt, de ha lehet, inkább maradjanak otthon.

Erőszakos tiltakozó megmozdulások lehetőségére hívta fel a figyelmet a Scotland Yard a húsz vezető ipari és fejlődő ország (G20) londoni csúcstalálkozójának szerdai nyitónapján.

000T TRDV489557

A demonstrációk várhatóan a Citybe, illetve a találkozó helyszínéül szolgáló kelet-londoni ExCel csarnok környékére összpontosulnak.

Az országcsoport állam- és kormányfői - köztük Barack Obama amerikai elnök - csütörtökön tartanak félnapos értekezletet a válságkezelő intézkedésekről, de az állam- és kormányfők zöme már megérkezett Londonba.

Szerda este II. Erzsébet királynő fogadáson látja vendégül a Húszak politikusait, utána a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián lesz a hivatalos munkavacsora.

A hangsúlyozottan egyszerű és olcsó "válságmenüt" Jamie Oliver, a nemzetközi hírű brit sztárséf készíti.

Bedeszkázták az ablakokat

A Scotland Yard szerint a szerdán és csütörtökön várható megmozdulások közül többnek is kifejezetten zavargások és erőszakos rendbontások kirobbantása a célja.

A Cityben - a londoni pénzügyi központban - számos üzlet ablakait bedeszkázták a tulajdonosok, a városrészben működő pénzügyi intézmények vezetése és a City rendőrsége pedig részletes magatartási ajánlásokat állított össze az alkalmazottaknak a bajok elkerülésére.

000T TRDV489560

Sok bank utasításba adta például, hogy alkalmazottai ne viseljenek öltönyt az utcán, elkerülendő az antikapitalista tüntetők támadásait. Számos üzleti találkozót töröltek, a rendőrség pedig azt tanácsolta, hogy ha lehetséges, a banki alkalmazottak inkább maradjanak otthon.

A brit jegybank is "ostromra" készül

Londoni sajtóbeszámolók szerint a rendőrségi hírszerzés "példátlan mértékű" előkészületi aktivitást észlel anarchista és kapitalizmusellenes csoportok körében, és olyan, korábbi zavargások során hírhedté vált szerveződések is megjelentek a színen, amelyek évek óta nem hallattak magukról.

A Scotland Yardnál töröltek minden eltávozást a hétre.

A tervbe vett akciók között szerepel a Bank of England - a brit jegybank - "ostroma" is szerdán. Ezt a "Holtak kormánya" (Government of the Dead) nevű anarchista csoport szervezi, állítólag több ezer antikapitalista tüntető részvételével.

A G20-csúcs rendőri biztosításának költségeit 7-10 millió fontra (2,3-3,3 milliárd forintra) teszik az előzetes becslések.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?