Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Jamie Oliver főz a G20-csúcson

2009.04.01. 07:16 Módosítva: 2009-04-01 07:16:14
Egyszerű és olcsó válságmenüt szolgálnak fel a miniszterelnöki rezidencián. Közben a rendőrség óriási zavargásokra készül. A bankároknak azt javasolták, ne viseljenek öltönyt, de ha lehet, inkább maradjanak otthon.

Erőszakos tiltakozó megmozdulások lehetőségére hívta fel a figyelmet a Scotland Yard a húsz vezető ipari és fejlődő ország (G20) londoni csúcstalálkozójának szerdai nyitónapján.

000T TRDV489557

A demonstrációk várhatóan a Citybe, illetve a találkozó helyszínéül szolgáló kelet-londoni ExCel csarnok környékére összpontosulnak.

Az országcsoport állam- és kormányfői - köztük Barack Obama amerikai elnök - csütörtökön tartanak félnapos értekezletet a válságkezelő intézkedésekről, de az állam- és kormányfők zöme már megérkezett Londonba.

Szerda este II. Erzsébet királynő fogadáson látja vendégül a Húszak politikusait, utána a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián lesz a hivatalos munkavacsora.

A hangsúlyozottan egyszerű és olcsó "válságmenüt" Jamie Oliver, a nemzetközi hírű brit sztárséf készíti.

Bedeszkázták az ablakokat

A Scotland Yard szerint a szerdán és csütörtökön várható megmozdulások közül többnek is kifejezetten zavargások és erőszakos rendbontások kirobbantása a célja.

A Cityben - a londoni pénzügyi központban - számos üzlet ablakait bedeszkázták a tulajdonosok, a városrészben működő pénzügyi intézmények vezetése és a City rendőrsége pedig részletes magatartási ajánlásokat állított össze az alkalmazottaknak a bajok elkerülésére.

000T TRDV489560

Sok bank utasításba adta például, hogy alkalmazottai ne viseljenek öltönyt az utcán, elkerülendő az antikapitalista tüntetők támadásait. Számos üzleti találkozót töröltek, a rendőrség pedig azt tanácsolta, hogy ha lehetséges, a banki alkalmazottak inkább maradjanak otthon.

A brit jegybank is "ostromra" készül

Londoni sajtóbeszámolók szerint a rendőrségi hírszerzés "példátlan mértékű" előkészületi aktivitást észlel anarchista és kapitalizmusellenes csoportok körében, és olyan, korábbi zavargások során hírhedté vált szerveződések is megjelentek a színen, amelyek évek óta nem hallattak magukról.

A Scotland Yardnál töröltek minden eltávozást a hétre.

A tervbe vett akciók között szerepel a Bank of England - a brit jegybank - "ostroma" is szerdán. Ezt a "Holtak kormánya" (Government of the Dead) nevű anarchista csoport szervezi, állítólag több ezer antikapitalista tüntető részvételével.

A G20-csúcs rendőri biztosításának költségeit 7-10 millió fontra (2,3-3,3 milliárd forintra) teszik az előzetes becslések.