Erzsébet
1 °C
4 °C

Mától hivatalosan is szövetségesünk Albánia

2009.04.01. 17:54
Albánia és Horvátország szerdán belépett a NATO-ba, jelentette be James Appathurai, az észak-atlanti szövetség szóvivője Brüsszelben.

Washingtonban a két új tagállam nagykövetének jelenlétében ünnepséget tartottak a csatlakozás alkalmából. A James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettes által szervezett ceremónián a zágrábi kormány washingtoni nagykövete közölte, hogy országa kész részt venni a NATO afganisztáni hadműveleteiben.

A csatlakozás utolsó akadálya hétfőn hárult el, miután Szlovénia is letétbe helyezte a Horvátországra vonatkozó ratifikációs dokumentumokat az amerikai külügyminisztériumnál. Danilo Türk szlovén elnök pénteken írta alá Ljubljanában az erről szóló törvényt. A két állam közötti határvita korábban megakasztotta a horvát EU-csatlakozási folyamatot, de Szlovénia közölte, hogy a vita nem lehet gátolhatja Zágráb NATO-csatlakozását.

Mint a washingtoni külügyi szóvivő elmondta, Horvátország és Albánia már a szövetség tagjaként vesz részt a NATO 60. évfordulóján rendezendő hétvégi csúcstalálkozón a franciaországi Strasbourgban és a németországi Kehlben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?