Móric
9 °C
15 °C

Mától hivatalosan is szövetségesünk Albánia

2009.04.01. 17:54
Albánia és Horvátország szerdán belépett a NATO-ba, jelentette be James Appathurai, az észak-atlanti szövetség szóvivője Brüsszelben.

Washingtonban a két új tagállam nagykövetének jelenlétében ünnepséget tartottak a csatlakozás alkalmából. A James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettes által szervezett ceremónián a zágrábi kormány washingtoni nagykövete közölte, hogy országa kész részt venni a NATO afganisztáni hadműveleteiben.

A csatlakozás utolsó akadálya hétfőn hárult el, miután Szlovénia is letétbe helyezte a Horvátországra vonatkozó ratifikációs dokumentumokat az amerikai külügyminisztériumnál. Danilo Türk szlovén elnök pénteken írta alá Ljubljanában az erről szóló törvényt. A két állam közötti határvita korábban megakasztotta a horvát EU-csatlakozási folyamatot, de Szlovénia közölte, hogy a vita nem lehet gátolhatja Zágráb NATO-csatlakozását.

Mint a washingtoni külügyi szóvivő elmondta, Horvátország és Albánia már a szövetség tagjaként vesz részt a NATO 60. évfordulóján rendezendő hétvégi csúcstalálkozón a franciaországi Strasbourgban és a németországi Kehlben.