Lujza
-2 °C
13 °C

Nem engedik mikrofonhoz Le Pent az Európai Parlamentben

2009.04.01. 14:39
Sikerült megoldást találni arra, hogy ne Jean-Marie Le Pen mondja a megnyitó beszédet a júniusi választások után megalakuló Európai Parlament (EP) első ülésén, közölte Joseph Daul, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője szerdán Brüsszelben.

A jelenlegi szabályok szerint a megnyitó beszéd joga - rangidős képviselőként - a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőjét illetné meg. Ez a rendelkezés továbbra is hatályban maradna, de annyiban módosítanák, hogy a korelnökön kívül akár az EP valamelyik alelnökének a személye is szóba jöhetne a megnyitó beszéd megtartására, mondta Daul az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselőcsoportjának brüsszeli ülésén.

A módosító javaslatról már valamennyi EP-frakcióval egyeztettek, és a többség várhatóan támogatja is. A döntés májusban születhet meg a szabályzat kiegészítéséről.

Daul biztosította az osztrák képviselőket, hogy Le Pent "egy másodpercre sem" engedik a mikrofonhoz a július 14-én tartandó alakuló ülésen. Felidézte a Nemzeti Front vezetőjének néhány nappal ezelőtti, újabb botrányt kavaró kijelentését, amikor Le Pen a II. világháború egyik "részletkérdésének" minősítette a nácik által működtetett gázkamrákat. "Nem ilyen Európát akarunk" - szögezte le Daul.