Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Akadozik a gázszállítás a Balkánra

2009.04.01. 09:02 Módosítva: 2009.04.01. 13:07
Hajnalban robbanás tett kárt a Balkán felé tartó gázvezeték egyik csövében Tiraszpol közelében. A hírek szerint csak egészen rövid időre állt le a tranzit, amit átállították egy másik csőre. A szakértők szerint a károk teljes kijavítása legalább péntekig eltart.

Robbanás történt szerda reggel egy gázvezetéken Moldovában, a szakadár Dnyeszteren túli területen - közölte a helyi Tiraspoltranszgaz szállító cég. A baleset valószínűleg azért történt, mert a 30 éves, rettenetes állapotban lévő csövek felmondták a szolgálatot.

A vállalat szerint csak egészen rövid időre szünetelt a gázszállítás a moldovai lakosságnak, illetve a tranzitgáz szállítása a Balkánra, mivel hamar átálltak egy másik csőre. Ennek némileg ellentmond az ukrán állami Naftogaz gázvállalat bejelentése, szerintük a szokásosnál 40 százalékkal kevesebb gázt, 24 millió köbmétert exportál Oroszország Romániába, Bulgáriába és Törökországba. Romániát egyelőre nem érinti a probléma, közölték Bukarestben.

Liliana Puskasu, a moldovai polgárvédelem sajtótitkára elmondta, hogy a robbanást követően keletkezett tüzet eloltották. A sérült vezetékszakaszt lezárták, abban nullára esett a nyomás. Moldovai és a Dnyeszteren túli területről érkezett szakértők bevonásával megkezdődött a vezeték helyreállítása.

Száz méter magas fáklyaként égett

A robbanás Kopanka és Kickani települések között, Moldova és a Dnyeszteren túli terület határán történt. Egy 1,2 méter átmérőjű cső robbant fel kétméteres mélységben. A robbanás helyén mintegy tíz méter átmérőjű tölcsér keletkezett.

Szemtanúk elmondása szerint mintegy száz méter magas fáklyaként égett a vezetékből kiáramló gáz. A magas hőmérséklet miatt a helyszínt 2-3 kilométeres távolságra lehetett csak megközelíteni. Ezt nehezítette, hogy az esőktől felázott környékbeli utakon több jármű elakadt. Egyelőre nem lehet tudni, meddig tart a helyreállítás.

70 százalékkal csökkent a Bulgáriába irányuló gázszállítás

A Bulgáriába irányuló orosz földgázszállítások 70 százalékkal visszaestek annak következtében, hogy robbanás történt Moldovában az egyik legnagyobb tranzivezetéken - közölte szerdán a Bulgargaz földgázipari monopoltársaság.

Angel Semerdziev, a Bulgargaz tranzitáló egységének vezérigazgatója elmondta a Reuters-nek, hogy a kieső mennyiséget teljes egészében pótolják a bolgár földgáztartalékokból, továbbá, hogy nem kell a fogyasztókat érintően korlátozásokat elrendelni. A vezető arra számít, hogy az orosz szállításokat három napon belül teljesen helyreállítják.