Friderika
9 °C
18 °C

Egymilliárd dollárnyi kábítószert foglaltak le Afganisztánban

2009.04.02. 19:39
Afganisztánban tavaly nagyobb mennyiségű kábítószert foglaltak le, mint a korábbi években, és kevesebb köztisztviselőt érintett a drogcsempészet.

Afganisztánban a március 21-gyel zárult évben több mint egymilliárd dollár értékben foglaltak le kábítószert, több magas rangú köztisztviselőt tartóztattak le drogcsempészetért, jelezték csütörtökön az ország illetékes hatóságai.

Az előző évhez képest csökkent a letartóztatások száma, a lefoglalt kábítószer mennyisége viszont emelkedett. Ez arra utal, hogy a fontosabb csempészeket elfogták, közölték a drogkereskedelem elleni harc vezetői.

A hatóságok - nyugati árakkal számolva - 13,5 millió dollár értékben 67 ezer 516 kilogramm ópiumot foglaltak le, ezen kívül 3792 kilogramm heroin (379 millió dollár) és 5223 kilogramm morfium (522 millió dollár) is a drogvadászok kezére került. Hasisból 352 ezer 742 kilogramm (7 millió dollár), különféle vegyi anyagokból pedig 243 ezer 660 kilogramm (146 millió dollár) volt a zsákmány, közölte Ahmad Big Kaderi, az afganisztáni drogellenes harc egyik vezetője.

"Ez a hatalmas mennyiség már nincs a csempészek birtokában, ami önmagában is pozitív" - mondta Kaderi. Úgy vélekedett, hogy a drogmaffiákat jelentős csapás érte.

Afganisztánban termelik a világ heroingyártásának alapanyagául szolgáló ópium 90 százalékát. Az ország emellett a hasis egyik legjelentősebb előállítója a világon. Az ópiumot leginkább azokon az afganisztáni területeken állítják elő, amelyeket a tálib lázadók ellenőriznek. A drog forgalmazásból befolyt összegek feltehetően az iszlamista csoportokat gazdagítják.

Az elmúlt évben Afganisztánban 442 embert tartóztattak le drogcsempészettel kapcsolatos bűncselekmény elkövetése miatt, és 167 esetben született vádemelés, olvasható a kábítószer elleni harcot irányító szolgálatok közleményében.

Az illetékes szervek szerint kábítószerügyletbe keveredett egy tartományi drogelhárító rendőri szervezet vezetője és több magas rangú közhivatalnok, mint ahogy a hadsereg, a rendőrség és a hírszerzés számos tisztje is.