Móric
9 °C
15 °C

Japán örül az amerikai-orosz atomleszerelésnek

2009.04.02. 12:25
Barack Obama szerdán elsőzör találkozott az orosz elnökkel, és rögtön meg is állapodtak abban, hogy új egyezményt dolgoznak ki hadászati atomarzenáljuk csökkentéséről. A hírt elsőként Japán üdvözölte.

A japán kormány, illetve a hirosimai és a nagaszaki atomtámadások túlélőinek szervezete üdvözölte csütörtökön az amerikai és az orosz elnök előző napi megállapodását arról, hogy tárgyalásokat kezdenek egy új fegyverzetcsökkentési egyezményről.

"A japán kormány örömmel fogadja a döntést (...) és arra fogja kérni a világ két legnagyobb hatalmát, hogy tegyen meg mindent a nukleáris fegyverek csökkentése érdekében, illetve próbálja bevonni ebbe a folyamatba a többi atomhatalmat is" - mondta Kavamura Takeo kormányszóvivő.

A II. világháború végén Hirosima és Nagaszaki városok ellen elkövetett, több mint 200 ezer halálos áldozatot követelő atomtámadások túlélőinek szervezete ugyancsak örömét fejezte ki a fejleménnyel kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy ez még csak az első lépés. "Az atomtámadás túlélőjeként nagyon örülök (az amerikai és az orosz elnök megállapodásának)" - mondta a 83 éves Cuboi Szunao, hirosimai túlélők szervezetének elnöke. "Nem egyszerűen fegyverzetcsökkentést akarunk, hanem az atomfegyverek teljes körű felszámolását - tette hozzá.

Barack Obama és Dmitrij Medvegyev szerdán, a G20 csoport londoni csúcstalálkozója előtt tartott megbeszélésén egyezett meg arról, hogy kétoldalú kormányközi tárgyalásokat kezdenek egy új, átfogó, kötelező érvényű hadászatifegyverzet-csökkentési egyezményről, amely a START szerződés helyébe lépne majd.

Amerikai-orosz egyetértés a START utódjáról

Az Egyesült Államok és Oroszország új egyezmény kidolgozására törekszik a hadászati támadó fegyverek számának csökkentéséről, még azelőtt, hogy az erről szóló, jelenleg érvényes START-szerződés az év végén lejár, ebben egyezett meg szerdán Londonban Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A két államfő a húsz vezető ipari és fejlődő ország (G20) londoni csúcstalálkozója előtt tartott megbeszélést.

Az erről kiadott közös közlemény szerint Obama és Medvegyev döntésre jutott arról, hogy kétoldalú kormányközi tárgyalások kezdődnek egy új, átfogó, kötelező érvényű hadászati fegyverzetcsökkentési egyezményről, amely a START-szerződés helyébe lép. A két elnök a tárgyalások haladéktalan megkezdésére utasította a szakértőket, akiktől már júliusra jelentést kért az addig elért haladásról.

A nyilatkozat szerint továbbra is nézeteltérések vannak az európai rakétaelhárító rendszerek telepítéséről, de a felek "megvitatták az együttműködés új lehetőségeit" ebben a kérdésben. A közlemény úgy fogalmaz, hogy a két kormány áttekinti "a támadó és a védelmi célú fegyverzetek közötti kapcsolatot".

A közös közlemény szerint a szerdai találkozón megegyezés született arról is, hogy a két ország "túllép a hidegháborús mentalitáson", és "új kezdetet" hirdet a kétoldalú viszonyban.

Obama és Medvegyev a közös közleményben rögzítette ugyanakkor azt is, hogy a tavalyi orosz-grúz fegyveres konfliktus megítélésében változatlanul "jelentősek a különbségek". A két államfő azonban megegyezett arról, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket "a jelenlegi instabil helyzet" békés és tartós megoldásáért.

Obama, aki elnökként először találkozott Medvegyevvel, a tárgyalás után közölte: elfogadta az orosz elnök meghívását, és a nyáron Moszkvába látogat.