Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtámadták a tüntető újraélesztésével próbálkozó rendőröket

2009.04.02. 10:39 Módosítva: 2009-04-02 15:45:15
A szerdai zavargások után csütörtökön is rendbontásokra számít a londoni rendőrség a G20-csúcs utcai színterein. Szerda este egy tüntető meghalt, halálának körülményeit kivizsgálják.

Csütörtökön megkezdődött a legfejlettebb és fejlődő gazdaságú országok londoni csúcstalálkozója. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mozgósítható tőkekészletének jelentős feltöltése és a pénzügyi szektor - főleg a jelenlegi válság kitörése óta sokat ostorozott fedezeti alapok - jóval szigorúbb szabályozása szerepel a 19 vezető ipari és fejlődő ország, valamint az EU alkotta G20-csoport csütörtöki londoni csúcstalálkozójának fő napirendi pontjai között.

A válságtémák mellett a tiltakozó demonstrációktól, zavargásoktól és egy tüntető halálától is hangos a világgazdasági csúcsról tudósító brit és a nemzetközi média.

London dokknegyedében, a G20-csúcs helyszínén már második napja tüntetnek, csütörtökön több százan demonstráltak, jelentette a BBC. Az értéktőzsde épülete előtt tiltakozó 40 embert a rendőrség egy 100 fős egysége feloszlatta. A tüntetések egyébként viszonylagos nyugalom mellett zajlanak, rendbontás eddig nem történt.

A G20-csúcsot több ezres, időnként erőszakba csapó tüntetés előzte meg szerdán a londoni Cityben is. A Bank of England - a brit jegybank - környékén még csütörtök hajnalban is tiltakozók táboroztak.

Az utcán emelt sátortábor egyik lakója meghalt, a harminc év körüli férfi halálának körülményei még javarészt tisztázatlanok. A The Times értesülése szerint este fél nyolckor találtak rá az eszméletlenül heverő tüntetőre a brit jegybank közelében, a segíteni próbáló rendőröket és a mentőket azonban a tiltakozók egy csoportja megdobálta.

A már nem lélegző férfit a támadás miatt a rendőrkordon mögé kellett vinni, ahol megpróbálták újraéleszteni, jelentette az AFP. A férfit végül kórházba vitték, de már nem tudták az életét megmenteni. A halál pontos okának és körülményeinek tisztázására vizsgálatot rendelt el a rendőrség, egyelőre annyit tudni, hogy a férfi természetes halált halt.

A BBC rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a szerdai, éjszakába nyúló, javarészt békés demonstrációkon körülbelül ötezer antiglobalista, antikapitalista, környezetvédő és anarchista tüntető vett részt. A tüntetők kis csoportja különböző helyszíneken összecsapott a rendőrökkel, arcukat maszkkal eltakaró demonstrálók dobálóztak, törtek-zúztak. Többen - köztük rendőrök is - megsérültek, 87 rendbontót előállítottak, közülük négyet már meg is vádoltak, hármat fegyverviselésért, a negyediket hatóság elleni erőszak miatt.

Csütörtökön szintén összecsapásokra számít a zavargásra nagy erőkkel készülő rendőrök, leginkább a G20-csúcsnak helyet adó Excel Centre környékén várható az anarchisták rohama, mondta Simon O’Brien rendőrparancsnok a BBC-nek.