Árpád
-2 °C
4 °C

Megszaporodtak a magyarellenes incidensek a Vajdaságban

2009.04.03. 11:52 Módosítva: 2009-04-03 12:06:01
Szinte minden napra jut egy eset: festékkel öntöttek le egy Kossuth-szobrot, iskolát és kápolnát firkáltak össze ismeretlenek. A képviselőház elnöke jelentést kért a rendőrségtől.

Az utóbbi napokban több magyarellenes, feltehetően nemzeti indíttatásból elkövetett incidens történt a Vajdaságban.

Keddre virradó éjjel ismeretlenek festékkel öntötték le a bácskossuthfalvai (Stara Moravica) Kossuth-szobor talapzatát. A rongálók magában a több mint száz éve felállított, majd 1994-ben újraállított szoborban nem tettek kárt.

Szerdán reggelre a temerini Kókai Imre Általános Iskola központi épületének falán jelent meg nemzeti gyűlöletet szító falfirka. A „Mađari u Mađarsku" (Magyarországra a magyarokkal) feliratot a rendőrség lefényképezte, majd átmeszelték.

A magyar iskolán korábban is jelent már meg rosszindulatú falfirka, néhány évvel ezelőtt Szirmai Károly vajdasági magyar író - az iskola udvarán álló - mellszobrát is leöntötték festékkel.

Nyugtalanítónak tartja az incidenseket Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke. A politikus ezért jelentést kért az újvidéki rendőrségtől, amely megerősítette, hogy pár hete Temerinben etnikai indíttatásból támadtak meg egy magyar fiatalt. Ugyancsak a nemzeti gyűlölet szításának szándéka vezette azokat, akik az újvidéki katolikus temető kápolnájára a magyar és a horvát közösséget sértő, illetve fenyegető üzeneteket írtak.

Egeresi Sándor követelte az illetékes szervektől, hogy az incidensek elkövetőit a legrövidebb időn belül találják meg - jelentette a Vajdaság Ma hírportál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?