Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Megszaporodtak a magyarellenes incidensek a Vajdaságban

2009.04.03. 11:52 Módosítva: 2009-04-03 12:06:01
Szinte minden napra jut egy eset: festékkel öntöttek le egy Kossuth-szobrot, iskolát és kápolnát firkáltak össze ismeretlenek. A képviselőház elnöke jelentést kért a rendőrségtől.

Az utóbbi napokban több magyarellenes, feltehetően nemzeti indíttatásból elkövetett incidens történt a Vajdaságban.

Keddre virradó éjjel ismeretlenek festékkel öntötték le a bácskossuthfalvai (Stara Moravica) Kossuth-szobor talapzatát. A rongálók magában a több mint száz éve felállított, majd 1994-ben újraállított szoborban nem tettek kárt.

Szerdán reggelre a temerini Kókai Imre Általános Iskola központi épületének falán jelent meg nemzeti gyűlöletet szító falfirka. A „Mađari u Mađarsku" (Magyarországra a magyarokkal) feliratot a rendőrség lefényképezte, majd átmeszelték.

A magyar iskolán korábban is jelent már meg rosszindulatú falfirka, néhány évvel ezelőtt Szirmai Károly vajdasági magyar író - az iskola udvarán álló - mellszobrát is leöntötték festékkel.

Nyugtalanítónak tartja az incidenseket Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke. A politikus ezért jelentést kért az újvidéki rendőrségtől, amely megerősítette, hogy pár hete Temerinben etnikai indíttatásból támadtak meg egy magyar fiatalt. Ugyancsak a nemzeti gyűlölet szításának szándéka vezette azokat, akik az újvidéki katolikus temető kápolnájára a magyar és a horvát közösséget sértő, illetve fenyegető üzeneteket írtak.

Egeresi Sándor követelte az illetékes szervektől, hogy az incidensek elkövetőit a legrövidebb időn belül találják meg - jelentette a Vajdaság Ma hírportál.