Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs még új NATO-főtitkár

2009.04.03. 23:28 Módosítva: 2009-04-03 23:57:46
Egyelőre nem tudtak megállapodni a NATO-országok vezetői az észak-atlanti szervezet új főtitkárának személyéről - közölték pénteken késő este diplomáciai források.

Diplomáciai források szerint a NATO állam-, illetve kormányfőinek baden-badeni munkavacsoráján azért nem született megállapodás, mert bár az Egyesült Államok, Németország és Franciaország erősen támogatta Anders Fogh Rasmussen dán liberális miniszterelnököt, a török fél erre nemet mondott.

Rasmussen ellen az a fő ellenvetés a muszlim világban, hogy nem kért bocsánatot a dán sajtóban korábban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt. Ankara emellett azt is nehezményezi, hogy Dániában engedik a független Kurdisztán megteremtését propagáló kurd tévéadó működését.

Appathurai hivatalosan nem volt hajlandó megerősíteni sem azt, hogy a vita Rasmussen személye körül folyt, sem azt, hogy egyedül Ankara került szembe a többi tagállammal. Csak annyit mondott, hogy egyelőre nincs megállapodás, és hogy szombaton tovább folytatják az egyeztetést a főtitkár személyéről.

Diplomaták szerint elképzelhető, hogy új nevek merülnek fel, hiszen Tayyip Erdogan török kormányfő állítólag kategorikusan leszögezte, Rasmussen helyett új személyt kell keresni.

A jelenlegi főtitkár, Jaap de Hoop Scheffer mandátuma július 31-ikén jár le. Az új főtitkár kijelöléséhez nincs feltétlenül szükség NATO-csúcsra, de a strasbourg-kehli csúcstalálkozó előtt erősek voltak azok a várakozások, hogy itt megállapodás születik.

Korábban felmerült Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, Peter MacKay kanadai védelmi miniszter, valamint Szolomon Paszi volt bolgár külügyminiszter neve.

A NATO-szóvivő beszámolt még arról, hogy az állam-, illetve kormányfők a munkavacsorán megvitatták a NATO új stratégiai koncepciójának előkészítését, valamint az Oroszországhoz fűződő viszonyt.

Az előbbit illetően egyetértettek abban, hogy egyfelől hozzá kell igazítani a már létező gyakorlathoz a stratégiai koncepciót. A jelenleg érvényes, tíz évvel ezelőtt elfogadott szövegben egy szó sincs arról, hogy a NATO tengeri kalózok ellen lép fel, hogy kibernetikai támadások elleni védelemre készül fel, valamint azt sem említi a hatályos koncepció, hogy olyan térségekben folytat műveletet az észak-atlanti szervezet, mint például Afganisztán.

A létező gyakorlathoz való "felzárkóztatáson" túl azonban az új stratégiai koncepciónak a jövőbe is kell mutatnia - folytatta Appathurai. Mint mondta, a hozzászólásokban nagy hangsúlyt kapott, hogy a NATO nem hanyagolhatja el a közös védelem szempontját, tehát a kollektív biztonság szavatolásának továbbra is központi szerepet kell játszania a szervezet tevékenységében.

Ennek hangsúlyozása az utóbbi napokban különösen német részről volt tapasztalható. Berlin a NATO a saját tagországainak biztonságára kívánna összpontosítani, szemben az úgynevezett globális szerepvállalással. Angela Merkel német kancellár ebben a véleményében pénteken megerősítést kapott Barack Obama amerikai elnöktől, aki szerint ha a NATO "túl sokat markol, akkor keveset fog".

Az orosz kapcsolatot illetően Appathurai elmondta, hogy a NATO-tagállamok fontosnak tartják az Oroszországgal való együttműködést, mert az számos területen hasznos lehet. Ez - tette hozzá - nem halványítja el azt, hogy a NATO elfogadhatatlannak tekinti a Grúziával szemben tanúsított orosz magatartást. A NATO-Oroszország Tanácsnak azonban - fogalmazott a szóvivő - "nem csupán derült időben kell működnie". Elmondta, hogy a Tanács hamarosan ülést tart nagyköveti szinten, majd pedig valószínűleg májusban miniszteri szinten is.