Sztálint dicsőítő egyetemi jegyzet az orosz belügyi egyetemen

2009.04.03. 14:13 Módosítva: 2009.04.03. 14:25
Botrányt kavaró könyv jelent meg az orosz belügyminisztérium szentpétervári egyetemén: a mű a sztálini Szovjetuniót dicsőíti, s minden rosszért a nemzetközi cionizmust teszi felelőssé.

"A hazai állam és jog története 1985-1991" című oktatási segédeszköz szerzője Vaszilij Drozzsin, az egyetem számos kitüntetést viselő, 80 éves professzora. A kötetben ismertetett összeesküvés-elméletekben keveredik a cionizmus a CIA-val és a szabadkőművességgel, egyebekben pedig a kemény kötésű könyv a sztálini korszak Szovjetunióját dicsőíti.

Drozzsin nem kevesebbet állít, mint hogy a Szovjetunió széthullását a nemzetközi cionizmus idézte elő Mihail Gorbacsov akkori elnök segítségével. A szerző szerint Gorbacsov - akinek a neve valójában Garber - 1992-ben az izraeli parlamentben állítólag azt mondta, hogy amit a Szovjetunóval tett, azt "istenünk, Mózes nevében tettem".

A Vremja Novosztyej szerint a kötet figyelemre méltó tartalma mellett tele van helyesírási és nyelvtani hibákkal, továbbá tudományos szempontból is kívánnivalót hagy maga után: a szokástól eltérően nem adja meg, hogy honnan veszi idézeteit.

Az ezer példányban kiadott kötetet az egyetemen forgalmazták, és állítólag igen kevés kelt el belőle. Néhány fiatalnak mégis szemet szúrt, s orosz lapok szerint előbb az egyetemen mutogatták, majd amikor ott nem történt semmi, eljuttatták a sajtónak. A Vremja Novosztyej című lap már egy hete napi rendszerességgel foglalkozik vele.

Az egyetem illetékes részlege azzal védekezett: az idős professzor hozta az egyetem két másik oktatójával közösen jegyzett kéziratot, valamint hozzá két recenzensi véleményt. Drozzsin azt kérte, hogy változatlan formában adják ki, nekik meg nem volt okuk kételkedni a tekintélyes oktató állításában, s úgy döntöttek, hogy eleget tesznek a kérésének.

A sajtóban megjelent első hír után Andrej Kocsin, az egyetem helyettes parancsnoka közölte: az intézmény oktatóiból bizottságot állítottak össze, amely majd kidolgozza véleményét a kötetről. Addig is bevonták a példányokat a tanszékekről és az egyetemi könyvesboltból. A helyettes parancsnok szerint egyetlen diák sem olvasta a könyvet.

Drozzsin professzor egyelőre tovább oktat az egyetemen, de hogy miket mond a hallgatóknak, azt nem lehet tudni, mert újságírók nem vehettek részt az óráin. A Moszkovszkij Komszomolec című lap legfrissebb értesülése szerint Drozzsint - aki állam- és jogelméletet tanít, s akinek nézetei korábban is ismertek voltak - nyugdíjba szándékoznak küldeni, s szó van az egyetem parancsnokának eltávolításáról is.  • Tippek
  • Hírek