Fülöp, Evelin
15 °C
27 °C

Wehrmacht-tömegsírt fedeztek fel Horvátországban

2009.04.03. 15:22 Módosítva: 2009-04-03 17:53:20
Négyezerötszáz második világháborús német katona földi maradványait rejtő tömegsírt fedeztek fel a horvátországi Harmicában. A sírban olyan német katonák fekszenek, akiket jugoszláv partizánok végeztek ki a második világháború végén.

Négyezerötszáz második világháborús német katona földi maradványait rejtő tömegsírt fedeztek fel a horvátországi Harmicában, közölte a Spiegel Online.

A tömegsírt földjükön dolgozó gazdák fedezték fel a horvát-szlovén határ közelében, közölte Zvonimir Cicak a horvát Helsinki Bizottság helyettes vezetője. A sírt feltáró csoport több csontot átadott a horvát államügyészségnek.

A sírban becslések szerint legalább 4500 német katona földi maradványai találhatók, köztük legalább 500 német tiszté is. A német katonák a Wehrmacht úgynevezett "kék hadosztályának" tagjai voltak és 1945 májusában feltehetően jugoszláv partizánok ölték meg őket.

A "kék hadosztályt" 1944-ben hozták létre a Harmadik Birodalom területén élő németekből és a horvátországi német kisebbség tagjaiból. A katonákat a jugoszláv partizánok ellen vetették be.

A nácikkal szimpatizáló horvát alakulatok és a kommunista partizánok között súlyos összecsapások zajlottak a második világháborúban. A háború végén a partizánok véres leszámolásokat hajtottak végre a németek és a németekkel szimpatizáló horvátok ellen.

A horvátországi Csáktornyánál (Cakovec) pénteken építési munkálatok közben 1500 ember maradványait tartalmazó tömegsírt fedeztek fel. A sírban valószínűleg horvát katonák fekszenek, akik a 2. világháborúban a náci Németország oldalán harcoltak, és 1945 júniusában jugoszláv partizánok ölték meg őket.

A horvát belügyminiszter közlése szerint az országban 840 második világháborús tömegsír van, a szomszédos Szlovéniában 600, Bosznia-Hercegovinában pedig 90.