Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Vádat emeltek a volt illinois-i kormányzó ellen

2009.04.03. 07:39
Rod Blagojevich akár 300 évi börtönbüntetést is kaphat, ha minden vádpontban bűnösnek találják. Az 52 éves politikus azt mondta, semmit rosszat nem tett.

Hivatali korrupció és zsarolás, valamint Barack Obama elnök megüresedett szenátori helyének árusítása miatt vádat emeltek Rod Blagojevich volt illinois-i kormányzó ellen - közölték szövetségi ügyészek.

A vádesküdtszék 16 pontban emelt vádat az 52 éves volt demokrata párti politikus ellen. Egyebek mellett széles körű korrupcióval, zsarolási összeesküvéssel és kísérlettel, valamint azzal vádolják, hogy hazudott a szövetségi nyomozóknak.

A vádirat szerint azért cserébe, hogy Obama helyére a megfelelő személyt jelöli ki, miniszteri posztot, pénzadományt vagy egy jól fizető állást akart kérni.

Ártatlannak tartja magát

Blagojevich kijelentette, hogy ártatlan, politikai boszorkányüldözés áldozata, és harcolni fog igazáért. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, akár 300 évi börtönbüntetést és négymillió dolláros bírságot szabhatnak ki rá.

Rod Blagojevich második hivatali periódusát töltötte Illinois állam kormányzójaként, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által lehallgatott telefonbeszélgetések alapján tavaly decemberben kiderült, hogy pénzért és egyéb előnyökért árulta Obama szenátori helyét. Az állami törvényhozás alkotmányos vádemelési eljárás keretében kilenc hete egyhangú döntéssel elmozdította hivatalából; a szenátus kimondta, hogy a kormányzó visszaélt hivatali hatalmával, távoznia kell tisztségéből.

Öt tanácsadója is a vádlottak padján

Ugyancsak vádat emeltek Blagojevich öt legközelebbi tanácsadója, köztük bátyja, Robert Blagojevich üzletember, a volt kormányzó egykori kampányfőnöke, valamint két korábbi kabinetfőnöke ellen. Az ügyészek szerint a volt kormányzó hivatali munkája során különböző állami kinevezéseket és beruházásokat, törvények aláírását arra használta fel, hogy pénzt keressen, továbbá kampányadományokat és állásokat szerezzen magának és másoknak.

Rod Blagojevich, amikor Illinos állam törvényhozása leváltotta hivatalából, kijelentette: semmi rosszat nem tett, nem vallhat be valamit, amit nem követett el, szeretne bocsánatot kérni, de nincs miért.