Ajándékokkal késztetik szavazásra szlovákokat

2009.04.04. 12:51 Módosítva: 2009.04.04. 13:02
Valószínűleg nem törvényellenes a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota pártjának felszólítása. Az SNS értékes ajándékokat ígért azoknak a településeknek, ahol magas lesz a részvétel elnökválasztáson. Az ország keleti részében három euróért veszik meg a roma szavazatokat egy ellenzéki párt szerint.

Értékes díjakat, autót, motort, mikrohullámú sütőt, kávéfőzőt és hajszárítót ajánlott fel a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azoknak a településeknek, ahol magas lesz a választási részvétel.

Nem törvénysértő

Értesülések szerint az SNS felszólította a párt kelet-szlovákiai polgármestereit, biztosítsák, hogy minél többen menjenek el szavazni. A párt eperjesi megyei vezetője, Anton Korba az általa írt levélben azt ígérte a polgármestereknek, hogy a választások után sorsoláson vehetnek részt azok, akik kellőképpen fel tudják fokozni a voksolási kedvet, írta szombaton az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. Ilyen értesüléseket közölt a Sme című napilap és a Markíza televízió is.

Martin Jurkovic, a Svidník melletti Roztoky polgármestere elmondta, ő is kapott ilyen felszólítást. A települést hatvan százalékban romák lakják, akik nem mentek el szavazni az első fordulóban. Korba nem árulta el, ki finanszírozza a meghirdetett nyereménysorsolást.

Az SNS-es politikus felhívása valószínűleg nem törvénysértő Tomás Kamenec jogász szerint, bár, mint fejtegette, egyáltalán nem szokványos eljárás. Nem törvénysértő a levél Lívia Skultétyová, a Központi Választási Bizottság jegyzőkönyv-vezetője szerint sem.

Három euró egy roma szavazatért

Az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió Eperjes megyei szervezete már csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az ország keleti részében bizonyos személyek a roma választók szavazatainak megvásárlására készülnek. Stefan Kuzma, a szervezet elnöke szerint állítólag három eurót adnak egy szavazatért, a roma koordinátoroknak mobiltelefonokat osztogatnak. Ilyen információkat szereztek a bártfai, a lőcsei, a varranói, a homonnai és a kisszebeni régióból is. A párt ezért figyelni fogja a 143 roma telepet a megyében.

Az SNS Ivan Gasparovic jelenlegi államfő újraválasztását támogatja. Helyi megfigyelők gyanúja szerint a szavazás ilyen nemű befolyásolása csakis Gasparovic javára történhet.  • Hírek
  • Személyi kölcsön