Hella
16 °C
28 °C

Könnygázzal verték vissza a strasbourgi tüntetőket

2009.04.04. 09:56 Módosítva: 2009-04-04 10:15:59
A NATO-ellenes szervezetek különböző akciókkal próbálják meghiúsítani a strasbourgi csúcstalálkozó események megtartását, egyelőre sikertelenül. Szombaton reggel a rendőrség megakadályozta, hogy a tüntetők elérjék a városközpontot.

Több száz NATO-ellenes tüntető próbálta megközelíteni Strasbourg központját szombat reggel, ahol napközben plenáris tanácskozást tartanak az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozóján, de a rendőrség könnygáz bevetésével visszaszorította őket, jelentették helyszínen tartózkodó tudósítók.

A rendőrök a Meinau-stadion mellett, az egyetem mellett és az Étoile téren léptek akcióba. A tüntetők között számos olasz volt.

A nap végére több tízezer tüntetőt várnak

A NATO-ellenes szervezetek bejelentették, hogy különböző akciókkal megpróbálják megzavarni a csúcs résztvevőinek mozgását, a találkozó eseményeinek megtartását. Ennek ellenére a delegációk a terveknek megfelelően tarthatták meg az ünnepélyes átvonulást a Rajna-hídon.

Angela Merkel német kancellár kíséretében a német oldalról indultak el a két várost összekötő hídon, amelynek közepén a csúcs másik házigazdája, Nicolas Sarkozy francia elnök fogadta a vendégeket. A 28 tagállam állam- és kormányfői a közös fényképezkedés után együtt sétáltak át Strasbourgba, a csúcsnak otthont adó második helyszínre, ahol a hivatalos, plenáris tanácskozást tartják.

A csúcs szombati befejezésére hatalmas tüntetést hirdettek meg Strasbourgba, 30-60 ezer demonstrálót várnak rá.