Ödön
1 °C
11 °C

Rasmussen az új NATO-főtitkár

2009.04.04. 16:16
Szombaton délelőtt még úgy nézett ki, hogy a NATO csúcstalálkozója az új főtitkár megválasztása nélkül zárul. Törökország hajthatatlannak tűnt, és az Egyesült Államok sem sürgette a döntést. Végül sikerült megegyezni a legesélyesebbnek tartott dán Anders Fogh Rasmussen megválasztásában.

Anders Fogh Rasmussen lesz a NATO új főtitkára, jelentette be szombaton Strasbourgban Jaap de Hoop Scheffer, az atlanti szervezet július végén távozó civil vezetője.

Törökország az utolsó percig ellenezte a többi tagország által támogatott dán kormányfő jelölését, de végül beadta a derekát.

A NATO-csúcs strasbourgi zárónapján a tervekhez képest nagyon elhúzódott a tanácskozás, de annak végére - a korábbi pesszimista jóslatokat megcáfolva - megszületett a megállapodás. A NATO-főtitkár személyének kiválasztásához az összes tagállam egyetértésére van szükség.

A törököknek az volt a kifogásuk a liberális Rasmussennel szemben, hogy a dán lapokban 2005-ben megjelent Mohamed-karikatúrák ügyében nem volt hajlandó bocsánatot kérni. Emellett Ankara nehezményezte, hogy Dániában szabadon működhet egy szeparatista irányzatú kurd tévécsatorna.

A jelenlegi főtitkárral együtt az újságírók elé álló Rasmussen azt mondta, hogy számára nagy megtiszteltetés, Dánia számára pedig történelmi jelentőségű a mostani döntés.

NATO-körökben korábban emlékeztetettek arra, hogy Dánia hosszú évek óta derekasan kiveszi a részét a szövetség által vállalt feladatokból, és már korábban is volt esélyes - de végül nem befutó - főtitkár-jelöltje.

Szombaton délelőtt még úgy nézett ki, hogy a tagországok nem tudnak még megállapodni az új főtitkár személyében. Jaap de Hoop Scheffer jelenlegi főtitkár megbízatása július 31-én jár le.

Franz Josef Jung német védelmi miniszter szombat délelőtt még azt mondta Strasbourgban, hogy ugyan Angela Merkel német kancellár még péntek estére várta a megegyezést, de azt legkorábban a közeli napokban lehet remélni. Megjegyezte, az sem kizárt, hogy szombaton megegyeznek.

Péntek este James Appathurai NATO-szóvivő a kérdésre, hogy a NATO-csúcstalálkozó kiemelten fontos szombati témájának, az afganisztáni problémának a rovására mennyi időt akarnak szánni a vezetők a főtitkár személyének kérdésére, azt mondta, az afganisztáni stratégiát mindenképpen alaposan körüljárják.

Az Egyesült Államok még nem tekintette égetően sürgősnek a NATO következő főtitkárának a kiválasztását a strasbourgi csúcstalálkozón, mondta egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai tisztségviselő szombaton. Megjegyezte, hogy Washington szokásához híven nyilvánosan nem közli, kit szeretne látni a poszton.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pénteken Londonban közölte, személy szerint ellenzi, hogy a legesélyesebb jelölt, Anders Fogh Rasmussen legyen a NATO következő főtitkára. A Milliyet című isztambuli napilap pénteken megszellőztette, hogy Törökország a mostani NATO-csúcs utánra akarja halasztani a döntést a távozó főtitkár utódjáról.

A csúcstalálkozó szombati programja egyébként kétórás késéssel kezdődött, mert még szombat délelőtt is próbálták győzködni a törököket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?