Móric
9 °C
15 °C

Tízezrek tüntetnek a Berlusconi-kormány ellen

2009.04.04. 13:13 Módosítva: 2009.04.04. 13:25
Szociális intézkedéseket követelnek a gazdasági válság kivédésére Rómában. A munkaügyi miniszter értelmetlennek nevezte a megmozdulást, Maurizio Sacconi szerint ennyi erővel az eső ellen is tüntethetnének.

Tömegtüntetés kezdődött szombaton Rómában a Silvio Berlusconi vezette jobbközép kormány ellen a legnagyobb szakszervezeti tömörülés (CGIL) felhívására.

Öt különböző tiltakozó menet vonult át a belvároson, kormányellenes jelszavakat és a gazdasági válság hatásait enyhítő, szociális intézkedéseket követelve. A szervezők szerint százezrek vesznek részt a megmozduláson, amelynek tetőpontja a délutáni nagygyűlés lesz a Circus Maximuson, az ókori kocsiversenypálya helyén.

Ne csak a bankoknak dobjanak mentőövet

A szakszervezet felhívására diákszervezetek és baloldali pártok tagjai is utcára vonultak. A tüntetők élén Gugliemo Epifani szakszervezeti vezető és Dario Franceschini, az ellenzéki Demokrata Párt vezére haladt. "Berlusconi eddig csak a bankoknak és az autóiparnak dobott mentőövet, de tudomást sem vesz annak a több százezer olasznak az ínséges helyzetéről, akik már elvesztették állásukat vagy hamarosan munkanélküliek lesznek" - mondta Epifani.

A kormány bírálta a szakszervezeti megmozdulást. "A tüntetés olyan abszurd, mint sztrájkolni az eső ellen. Egy világméretű válság ellen értelmetlen tüntetni" - jelentette ki Maurizio Sacconi munkaügyi miniszter. "Ez tisztán politikai megmozdulás és semmilyen módon nem segíti az olaszokat abban, hogy kiutat találjanak a válságból" - fűzte hozzá.