Frigyes
18 °C
24 °C

Fidel Castro békét áhító cikket írt

2009.04.06. 14:55
Kuba nem fél tárgyalni az Egyesült Államokkal, és nincs szüksége a konfrontációra vele a fennmaradása érdekében, írta Kuba korábbi elnöke egy újságcikkben.

"Nem félünk a párbeszédtől az Egyesült Államokkal. Nincs szükségünk a szembenállásra sem a fennmaradásunk érdekében, ahogy egyes ostobák gondolják" - ezt írta hétfőn megjelent cikkében Fidel Castro, kubai exelnök. "Azért létezünk, mert hiszünk eszméinkben, és soha sem féltünk a párbeszédtől az ellenféllel. Ez az egyetlen módja a béke és barátság fenntartásának a népek között" - írta a politikus, aki betegsége miatt adta át a kommunista szigetország irányítását öccsének, Raúl Castrónak.

Fidel Castro dicsérettel említette meg Richard Lugar amerikai republikánus szenátort, aki azt javasolta Barack Obama elnöknek, hogy nevezzen ki különmegbízottat a Kubával való közvetlen tárgyalásokra. A szenátor a múlt héten arra is felszólította az elnököt, hogy alakítsa át a Kuba irányában követett amerikai politikát, mert az "nem volt képes előmozdítani a demokráciát és az emberi jogokat, sőt aláássa az Egyesült Államok szélesebben vett biztonsági és politikai érdekeit is".

"Akik képesek komolyan gondolkodni, és ez a helyzet az indianai szenátor esetében, azoknak van egy vitathatatlan érvük: a Kuba ellen közel fél évszázada alkalmazott amerikai büntető intézkedések teljes kudarcot vallottak. Lugar nem fél attól, hogy "puhának" vagy "szocialistabarátnak" minősítik - írta a kommunista párt főtitkára azzal egy időben, hogy az amerikai kongresszusból éppen egy küldöttség tárgyal Havannában a kapcsolatok javításának lehetőségeiről.