Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újratemetik a ruandai népirtás áldozatait

2009.04.06. 14:30
Ugandában újratemetik a ruandai népirtás 11 ezer áldozatát, akiknek a ruandai folyókba dobott holttesteit csak a Viktória-tó partján földelték el tizenöt éve.

A ruandai népirtás 11 ezer áldozatát temetik újra Ugandában, írja az AFP. "Úgy döntöttünk, hogy megfelelő temetést biztosítunk a népirtás áldozatainak" - jelentette be Ruanda ugandai nagykövete vasárnap. Három hónapon belül három nagy tömegsírba temetik az áldozatokat, tette hozzá Ignatius Kamal.

Ruandai menekülteka mészárlások után
Ruandai menekülteka mészárlások után

1994. április 4-én ismeretlenek lelőtték a Ruadnában élő hutu népcsoporthoz tartozó Juvénal Habyarimana elnök repülőjét. Az elkövetők kiléte azóta sem tisztázott. Hutu szélsőségesek már másnap megtámadták a tuszi kisebbség tagjait, valamint a mérsékeltebb hutukat. A szervezett etnikai tisztogatásban a következő három hónap alatt 800 ezer embert öltek meg. A nőket megerőszakolták és megkínozták, a kezüket levágták. A brutális mészárlásban a terhes asszonyokat sem kímélték.

Rengeteg holttestet a ruandai folyókba dobtak, amelyek végül napok alatt elérték a Viktória-tavat. A tó közelében található ugandai falvak lakói tizenöt éve a parton temették el ideiglenes sírokban a halottakat.

Már két éve is felmerült, hogy Ugandában újratemetnék a halottakat, azonban akkor különböző területi problémák merültek fel és több helyi vezető is tiltakozott. Azóta azonban sikerült megállapodni a kérdésben, és ugandai tisztviselők most üdvözölték a terveket.