Rafael
19 °C
33 °C

Roma gyerekeket aláztak szlovák rendőrök

2009.04.07. 20:28 Módosítva: 2009.04.07. 20:54
Hat rendőrt rúghatnak ki a kassai kapitányságról, ha bebizonyosodik: ők készítették azt a felvételt, ahol rendőrök kényszerítenek pofozkodásra, csókolózásra és vetkőzésre roma gyerekeket, illetve ijesztgetik őket kutyával, írja a bumm.sk

A SME szlovák napilap olyan felvétel birtokába jutott, amelyiken szlovák rendőrök aláznak roma gyerekeket, írja a bumm.sk. Az egyik jelentben a hat roma srác egy kis helyiségben áll, a rendőrök pedig arra utasítják őket, hogy vetkőzzenek meztelenre. Valaki fentről azt ordítja nekik, hogy aki az utolsó lesz, azt megbüntetik. Az egyik fiú nem akarja levenni alsóneműjét, a hang azonban ráordít, hogy vegyen le mindent, és tegye a kezét a tarkójára. A megalázó jelenetet filmező kamera a fiúk nemi szerveire közelít, majd elkapja az egyik fiú tekintetét is.

Egy másik jelenetben a rendőrök ugató kutyákat tartanak pórázon. A hat fiú egyike az íróasztal mögé bújik. Sírást hallani. „Hallgass el, ne sírj már", ordítja valaki, és hozzáteszi: „kib...tt cigány banda!" A következő jelenetben a fiúknak arcon kell egymást csókolgatniuk, majd pofozkodniuk kell. „Rendesen adj neki! Te meg add vissza! Üss, ne dumálj! Én mondom meg, mennyit! Ha elhajol, megrugdosom. Most pedig pusziljátok meg egymást", ad rendezői utasításokat az operatőr. A felvételen jól látható, hogy egyenruhás rendőrök filmezik a jelenetet kamerákkal és mobiltelefonokkal. A nézők szintén rendőrök, nevetnek, mikor látják, ahogy a fiúk bizonytalanul várják az utasításokat.

A felvételre, állítja a bumm.sk egy rendőr unokatestvére bukkant rá unokaöccse mobilján, s küldte el az SME-nek. Az embertelen videókat állítólag március 21-én forgatták. „Az unokaöcsém azt mondta, hogy ezek a videók még csak nem is a legdurvábbak, olyanokat is forgattak, ahol a rendőrök kutyákat uszítottak a gyerekekre, az állatok néhányat meg is haraptak. Ezeket a jeleneteket szintén lefilmezték, és átküldték másoknak, büszkélkedtek velük. Nem értem, hogyan lehetnek ezek az emberek rendőrök", mondta az unokatestvér.

A felvételekről még nem tudni biztosan, hol készültek, de a SME információi szerint a kassai rendőröknek úgy tűnik, hogy a helyszín a város egyik rendőrőrse. „Ha bebizonyosodik, hogy a felvételek valódiak, valaki csúnyán megüti a bokáját", mondta a napilapnak Zuzana Szatmáry, a Charta 77 emberjogi szervezet igazgatója. A rendőrség először nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Ján Packa országos rendőrfőkapitány csak a SME megkeresésére hívott össze sajtótájékoztatót.

Ahol Packa sajnálja a történteket, és azt mondta, hogy a belügyminiszter javaslatára büntetőjogi eljárást indít hatalommal való visszaélés gyanújával. Packa a nyolc kassai rendőr elbocsátását javasolja. Hozzátette, hogy még ma Kassára utazik, hogy mindent megtudjon az esetről. „Sajnálom, hogy így legalább hat rendőr veszti el állását, de ezek a rendőrök komolya csorbát ejtettek a rendőrség hírnevén. Ennek semmi köze a rendőrség etikai kódexéhez, ellenkezik azzal, amire felesküdtek", jelentette ki Packa.