Adalbert
15 °C
21 °C

A moldáv elnök berágott Romániára

2009.04.08. 11:35 Módosítva: 2009.04.08. 15:49
Vladimir Voronin úgy érzi, Bukarest beavatkozik a belügyeikbe, ezért szankciókról döntött. Az ellenzék kemény megtorlásoktól tart, de a tüntetések szerdán is folytatódtak. A román sajtó egy része szerint forradalom zajlik.

Moldova vízumrendszert vezet be Romániával szemben, és nemkívánatos személynek nyilvánította Bukarest chisinaui nagykövetét - jelentette be Vladimir Voronin moldovai államfő, aki szerint a szomszédos Románia mesterkedése miatt törtek ki országában véres zavargások.

A román nagykövetnek 24 órán belül el kell hagynia az országot, a vízumkényszer bevezetése mellett pedig megszigorítják a határőrizetet is. Konzultációra hazarendelték Moldova romániai nagykövetét.

Voronin közölte: karhatalmi erővel állítja helyre a rendet, ha az indulatok újra elszabadulnak az utcán.

Vízumrendszert vezet be Voronin Romániával szemben
Vízumrendszert vezet be Voronin Romániával szemben

Voronin kijelentette, hogy az országban zajló "minden folyamatba belekeveredett Románia", és "mindennek megvan határa". Az államfő szerint a hatóságok előtt ismertek a moldovai események értelmi szerzői, egy részük szerinte "meglépett".

Bukarest szerint beteges a vízumkötelezettség

A román külügyminisztérium provokációnak minősítette a vádakat, miszerint Románia állna a chisinaui kormányellenes tüntetések mögött.

A szaktárca bukaresti közleménye szerint Románia határozottan elutasítja, hogy beavatkozott volna Moldovai Köztársaság belügyeibe. "Elfogadhatatlan, hogy a chisinaui kommunista hatalom megpróbálja Romániára és a román állampolgárokra hárítani a felelősséget a Moldovai Köztársaság belső problémáiért" - olvasható a közleményben.

A román külügyminisztérium felháborodott a moldovai hatóságok "egyoldalú" intézkedései miatt, amelyek értelmében egyebek között kiutasították Moldovából Románia chisinaui nagykövetét. A külügyminisztérium jelezte, hogy Románia nem tesz azonos lépéseket Moldova bukaresti nagykövetségének személyzetével szemben.

Bukarest "betegesnek" tartja a vízumkötelezettség bevezetését a román állampolgárokkal szemben, és közölte, hogy továbbra is érvényben marad a moldovai állampolgárok számára Románia által biztosított ingyenes vízumrendszer.

A Realitatea TV román hírtelevízió arról számolt be, hogy a román-moldáv határon csak egy átkelőn keresztül lehet közlekedni. A moldovai hatóságok csak szóban értesítették a román kollégáikat a be- és kiutazási tilalomról. A reggeli órákban mintegy 150 Romániában tanuló moldovai egyetemista tiltakozott Seculeninél amiatt, hogy nem térhetnek haza. A moldovai diákok a román himnuszt énekelték, és kommunistaellenes jelszavakat skandáltak.

Moszkva aggódik

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkvát aggodalommal töltik el moldovai események; Szergej Lavrov arra számít, hogy az Európai Unió is komoly következtetéseket von le belőlük.

Lavrov hangsúlyozta: nem elég csak elítélni a moldovai eseményeket, rendkívül fontos intézkedéseket foganatosítani, megakadályozandó Moldávia államiságának és demokratikus folyamatainak aláásását.

"Mindnyájan láttuk, hogy milyen zászlók alatt zajlottak ezek a garázdaságok, és arra számítunk, hogy az Európai Unió levonja a legkomolyabb következtetéseket" - mondta Lavrov, arra utalva, hogy a zavargások szervezői román zászlókat lobogtattak.

Megtorlásoktól tart az ellenzék

Közben a választási bizottság elutasította a szavazatok újraszámolására vonatkozó kérelmet - közölte egy ellenzéki vezető.

Vlad Filat, a moldovai Liberális Demokrata Párt elnöke elmondta: "Tájékoztattak minket, hogy a központi választási bizottság elutasította a kérelmet. Ezzel megszegték az államfővel kötött megállapodást."

Filat szerint a tüntetéseket "nagyon súlyos megtorlás" fogja követni, letartóztatásokkal.

A kormányzati negyednél szerdán is több száz antikommunista tüntető gyűlt össze, eltorlaszolva a belváros fő sugárútját.

A nagyjából 300 tüntető szapulta a helyszínre érkező rohamrendőröket, akik lezárták a mellékutcákat, de nyoma sincs a felfokozott indulatoknak, amelyek kedden heves összecsapásokhoz, valamint a parlament és az elnöki hivatal feldúlásához vezettek a hét végén lezajlott, és az ellenzék szerint meghamisított parlamenti választás kapcsán.

Kétszáz rendbontót vettek őrizetbe

A hatóság éjjel figyelmeztető lövésekkel oszlatta fel a főváros központjában összesereglett tömeget. Csaknem kétszáz rendbontót őrizetbe vettek. Fosztogatással, huliganizmussal, lopással vagy rablással gyanúsítják őket. A rendőri alakulatok és a legalább tízezer fős tiltakozó tömeg összecsapásában 200 ember sérült meg, köztük 96 rendőr.

A román sajtó forradalomról ír

Húsz évvel a romániai 1989-es forradalom után Chisinauban is sor került a második "román" forradalomra - adta hírül szerdai számában a Cotidianul című napilap.

A moldovai kommunista hatalom ellen irányuló keddi utcai tüntetésekről részletesen beszámolnak a román országos napilapok. Több újság is forradalomnak és lázadásnak nevezi a chisinaui kormányellenes tüntetést. A Gandul című napilap szerint 30 ezer tüntető robbantotta ki Chisinau utcáin a forradalmat.

A román lapok egyhangúlag kiemelik, hogy a moldovai hatóságok ellenőrzésük alá vonták az elektronikus és az írott médiát, így a legtöbb információ az ottani eseményekről az interneten keresztül érkezett. A moldáv fiatalok a közösségi és a videómegosztó portálokon keresztül tájékoztatták a közvéleményt az eseményekről - írják.