István, Vajk
17 °C
34 °C

Késlekedéssel vádolja a feletteseit egy francia rendőr

2009.04.08. 17:03 Módosítva: 2009-04-08 17:27:53
A helybeliek után egy rendőr is azzal vádolta meg feletteseit, hogy a NATO-csúcstalálkozó idején emberéleteket veszélyeztettek, amikor szándékosan késve avatkoztak be a Strasbourgban zajló zavargásokba.

A France 2 francia közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint az összes rendőrszakszervezethez eljutatott e-mailben egy névtelenséget kérő rendőr azt írta, hogy múlt szombaton abban a szállodában tartózkodott, amelyet a NATO-ellenes tüntetők közé keveredett fiatalok megtámadtak és felgyújtottak. A rendőr azt állítja: kollégáival csaknem fél órát kellett várniuk az erősítésre az égő épületben.

"Láttuk a halált közelről, túl közelről mintegy fél órán keresztül" - olvasható az e-mailben. A levélíró szerint a rendőrség strasbourgi vezetője szándékosan tartotta vissza az erősítést, mert a "szektor túl veszélyes volt számukra". Véleménye szerint a felettesei egyszerűen "fel akarták áldozni" a helyszínen lévő rendfenntartó erőket.

Nem akart véletlenszerű erősítést

A strasbourgi rendőrfőnök, Luc-Didier Mazoyer a híradónak elmondta: valamennyi személy biztonságáért őt terheli a felelősség, ezért a "gyorsaság ürügyével" nem kívánt véletlenszerűen küldeni erősítést a helyszínre, amivel egyértelműen kockáztatta volna emberei biztonságát. A rendőri vezető ezért azt adta parancsba, hogy a rohamrendőrök a biztonságos beavatkozáshoz várják meg, amíg a városközpontban szolgálatot teljesítő összes rendőr csatlakozik hozzájuk.

Fél órával az első hívást követően a rendőrök mellett a személyzetet és a szállóvendégeket is épségben kimenekítették az épületből. Helyi lakosok már szombaton jelezték, hogy a tűzoltók kiérkezésére háromnegyed órát kellett várni, a környéken szolgálatot teljesítő rendőrök pedig a lakosság könyörgésére sem kívántak beavatkozni azzal az indokkal, hogy még várják a parancsot.

Vizsgálatot követelnek a szakszervezetek

A kétnapos NATO-csúcstalálkozó idején zavargásokká fajult tüntetéseken tanúsított rendőri stratégia heves polémiát váltott ki Franciaországban. Strasbourg polgármestere, Roland Ries már hétfőn magyarázatot kért a hatóságoktól arra: hogyan volt lehetséges, hogy a rendbontók közel fél órán keresztül szabadon tombolhattak, felgyújtva több középületet.

Több rendőrszakszervezet belső vizsgálatot kért a belügyminisztériumtól annak kiderítése céljából, hogy megalapozottak-e a rendőrség elleni vádak. "Ha mindaz, amit állítanak, igaz, az elfogadhatatlan" - közölte Jean-Claude Delage, az Alliance szakszervezet főtitkára.