Aliz
6 °C
14 °C

Késlekedéssel vádolja a feletteseit egy francia rendőr

2009.04.08. 17:03 Módosítva: 2009-04-08 17:27:53
A helybeliek után egy rendőr is azzal vádolta meg feletteseit, hogy a NATO-csúcstalálkozó idején emberéleteket veszélyeztettek, amikor szándékosan késve avatkoztak be a Strasbourgban zajló zavargásokba.

A France 2 francia közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint az összes rendőrszakszervezethez eljutatott e-mailben egy névtelenséget kérő rendőr azt írta, hogy múlt szombaton abban a szállodában tartózkodott, amelyet a NATO-ellenes tüntetők közé keveredett fiatalok megtámadtak és felgyújtottak. A rendőr azt állítja: kollégáival csaknem fél órát kellett várniuk az erősítésre az égő épületben.

"Láttuk a halált közelről, túl közelről mintegy fél órán keresztül" - olvasható az e-mailben. A levélíró szerint a rendőrség strasbourgi vezetője szándékosan tartotta vissza az erősítést, mert a "szektor túl veszélyes volt számukra". Véleménye szerint a felettesei egyszerűen "fel akarták áldozni" a helyszínen lévő rendfenntartó erőket.

Nem akart véletlenszerű erősítést

A strasbourgi rendőrfőnök, Luc-Didier Mazoyer a híradónak elmondta: valamennyi személy biztonságáért őt terheli a felelősség, ezért a "gyorsaság ürügyével" nem kívánt véletlenszerűen küldeni erősítést a helyszínre, amivel egyértelműen kockáztatta volna emberei biztonságát. A rendőri vezető ezért azt adta parancsba, hogy a rohamrendőrök a biztonságos beavatkozáshoz várják meg, amíg a városközpontban szolgálatot teljesítő összes rendőr csatlakozik hozzájuk.

Fél órával az első hívást követően a rendőrök mellett a személyzetet és a szállóvendégeket is épségben kimenekítették az épületből. Helyi lakosok már szombaton jelezték, hogy a tűzoltók kiérkezésére háromnegyed órát kellett várni, a környéken szolgálatot teljesítő rendőrök pedig a lakosság könyörgésére sem kívántak beavatkozni azzal az indokkal, hogy még várják a parancsot.

Vizsgálatot követelnek a szakszervezetek

A kétnapos NATO-csúcstalálkozó idején zavargásokká fajult tüntetéseken tanúsított rendőri stratégia heves polémiát váltott ki Franciaországban. Strasbourg polgármestere, Roland Ries már hétfőn magyarázatot kért a hatóságoktól arra: hogyan volt lehetséges, hogy a rendbontók közel fél órán keresztül szabadon tombolhattak, felgyújtva több középületet.

Több rendőrszakszervezet belső vizsgálatot kért a belügyminisztériumtól annak kiderítése céljából, hogy megalapozottak-e a rendőrség elleni vádak. "Ha mindaz, amit állítanak, igaz, az elfogadhatatlan" - közölte Jean-Claude Delage, az Alliance szakszervezet főtitkára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?