Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszafoglalták a kalózoktól a teherhajót

2009.04.08. 21:43 Módosítva: 2009-04-08 21:43:06
Megerősítette telefonon a Maersk Alabama nevű teherhajó amerikai legénységének egyik tagja, hogy visszafoglalták a szomáliai kalózoktól a teherhajót, és egy kalózt elfogtak. A BBC azonban úgy tudja, hogy a drámának még nincs vége, az elfogott kalóz társai ugyanis fogva tartják a kapitányt egy életmentő csónakban.

A hajót szomáliai kalózok foglalták el kedden éjszaka az Indiai-óceánon.A BBC úgy fogalmazott az esettel kapcsolatban, hogy 200 éve nem fordult elő, hogy egy amerikai zászlós hajót kalózok foglaltak el, mostanáig. A Maersk Alabama nevű, dán tulajdonú, de amerikai üzemeltetésű teherhajó elrablása a kalózok immár hatodik sikeres akciója az elmúlt napokban.

Az elrabolt hajók között van egy brit és egy tajvani is. A 17 ezer tonnás dán teherhajó tulajdonosa szerint hajójuk útban volt egy kenyai kikötőbe, amikor megtámadták a kalózok, akik három könnyű motoros csónakkal érkeztek. Az akció állítólag csaknem öt órán át tartott, mivel a legénységének hosszú ideig sikerült kitérő manőverekkel elérnie, hogy a kalózok nem érjék el a hajót, és ne mászhassanak fel a fedélzetre.

A Maersk Alabama szerdai elfoglalása előtt nem sokkal térítették el a kalózok a Malaspina Castle nevű brit hajót, holott a térségben jelentős számú tengeri védelmi erőt állomásoztat az Európai Unió. Ennek ellenére 15 hajót sikerült elrabolniuk a kalózoknak márciusban.

Szakértők szerint a kalózok akkor aktivizálódnak, amikor kedvező az időjárás. 2008-ban több mint 130 támadás történt a térségben, ebből 50 sikeres volt, és váltságdíj fizetésével zárult.