16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Éhségsztrájkol a bolíviai elnök

2009.04.09. 20:14
A bolíviai parlament nem tud megegyezni az új választási törvény egyes részeiben, a törvény elfogadásának késlekedése veszélyeztetheti a decemberre tervezett elnökválasztás megtartását. Evo Morales azt akarja elérni, hogy 2015-ig lehessen elnök.

Éhségsztrájkba kezdett Evo Morales baloldali bolíviai elnök csütörtökön, az ellen tiltakozik, hogy az új választási törvény parlamenti elfogadásának késlekedése veszélybe sodorhatja a törvényhozási választások decemberi megrendezését.

Morales szakszervezeti vezetőkkel együtt kezdett a tiltakozó akcióba. Azt mondták, a neoliberális parlamenti képviselők hanyagsága miatt kénytelenek a tiltakozásnak ezt a formáját választani.

A bolíviai parlamentben az új választási törvényről vitáznak, ha elfogadják, decemberben parlamenti választásokat rendezhetnének. A Morales vezette szocialisták az alsóházban, a jobboldali ellenzék pedig a felsőházban van többségben, egyelőre nem tudtak megegyezni több kérdésben: a választói névjegyzékről, a külföldön élő bolíviai állampolgárok szavazásáról, a kisebbségben lévő őslakosoknak a parlamentben fenntartott képviselői helyek számáról. A jobboldali ellenzék attól tart, hogy a kormányzó szocialisták esetleg manipulálni akarják egy nagy parlamenti többség kialakulásának feltételeit.

Morales viszont azt szeretné elérni, hogy a választásokon másodszor is megszerezze az öt évre szóló elnöki megbízatást, ami hivatali idejét 2015-ig tolná ki.

Moralesnek, a dél-amerikai ország első indián származású elnökének erre lenne is esélye, a januári népszavazáson a szavazati jogukkal élő választópolgárok 61 százaléka támogatta az általa kezdeményezett, és a szegények érdekeit szolgáló új alkotmány elfogadását.  • Tippek
  • Hírek