Móric
9 °C
15 °C

Hadihajó néz farkasszemet a kalózcsónakkal

2009.04.09. 15:30 Módosítva: 2009.04.09. 17:03
Négy kalóz egy mentőcsónakban túszul ejtette egy amerikai zászló alatt közlekedő teherhajó kapitányát az Indiai-óceánon. A banditáknak nem sikerült elmenekülniük, mert a csónakból kifogyott az üzemanyag. Az amerikai haditengerészet rombolója megérkezett a túszdráma helyszínére, de egyelőre kivár.

Csütörtökön egy amerikai hadihajó érkezésével folytatódott az Indiai-óceánon kialakult túszdráma. Egy amerikai zászló alatt közlekedő konténerhajó kapitányát tartja fogva négy kalóz egy kis mentőcsónakban. A USS Bainbridge egyelőre farkasszemet néz a mentőcsónakkal, az amerikai haditengerészet még nem közölte, milyen lépéseket terveznek.

somali

A négy kalóz még szerdán foglalta el az amerikai Maersk Alabama konténerhajót. A húsztagú amerikai legénységnek azonban sikerült visszaszereznie az irányítást, egy kalózt pedig túszul ejtettek. Három társa ugyanakkor elfogta Richard Phillips kapitányt, akiért cserébe a legénység átadta a negyedik banditát.

A kalózok nem tartották be a fogolycsere rájuk eső részét, hanem a megkötözött Phillipsszel együtt egy kis csónakon megpróbáltak elmenekülni. Nem jutottak messzire, ugyanis a csónakból szinte azonnal kifogyott az üzemanyag. A hírek szerint Phillips nem sebesült meg a kavarodásban.

Jelenleg a hajó tulajdonosa az amerikai flottával egyeztetve próbálja elérni a kapitány szabadon bocsátását. A hajó Dzsibutiból tartott a Vörös-tenger felé a kenyai Mombasába, a rakomány Szomáliába, Ugandába és Kenyába szánt élelmiszersegélyekből állt.

A mostani az első eset, hogy a szomáliai kalózok amerikai zászló alatt hajózó hajót foglaltak el. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az esetre reagálva közölte, hogy a világnak össze kell ülnie, és véget kell vetnie a kalózok fenyegetésének.

A kalózok 2008-ban rengeteg hajót elraboltak, és ezzel több százmillió dolláros kárt okoztak. Az év végén és 2009 elején egyre több ország küldött hadihajókat a Szomália partjainál fekvő Ádeni-öbölhez, ahol a legtöbb támadást elkövették a kalózok. A szomáliai kalózkodásról bővebben itt olvashat>>>

A banditák ezért az elmúlt hetekben már egyre kijebb merészkedtek az Indiai-óceánon, a mostani támadás is a partoktól 500 kilométerre történt. Három hajó felett vették át az irányítást az előző héten, és a 2009-ben elrabolt 13 hajóból már hetet az óceán közepén támadtak meg. A helyzetet azért kellene minél előbb rendeznie a nemzetközi erőknek, mert a vállalatok a veszély miatt Afrika megkerülését választhatják a Szuezi-csatorna helyett, ami komolyan megnövelheti a tengeri áruszállítás költségeit.